x

Pamukkale - najljepši prirodni fenomen Turske!

Pamukkale ili Pamučna palata je prelijepi prirodni kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. 

Ovaj prirodan fenomen jedno je od najznačajnijih prirodnih obilježja Turske, a svake godine posjeti ga sve veći broj turista.

 

Iako ga zbog svog bajkovitog izgleda često miješaju sa snežnim terasama ili zamrznutim vodopadima, ovo mjesto nema nikakve veze sa snijegom i ledom.

 

Pamukkale nastalo je tokom hiljada godina izlivanjem vrele mineralne vode preko ivica visoravni. Voda je ostavljala slojeve kalcijuma koji su se postepeno gomilali i tako su nastali vertikalni zidovi, terase i stalaktiti sjajno bijele boje.

 

Tektonsko pomjeranje tla u bazenu rijeke Menderes je uzrokovalo potrese ali ujedno i izdizanje velikog broja izvora vrele vode.

 

Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C.

 

Već hiljadama godina smatra se da voda iz vrela bogata mineralima ima ljekovita svojstva. Zanimljiva je i lokalna legenda koja se vezuje za ovo mjesto: Po toj legendi dovoljno je samo 10 minuta provesti u ovoj vodi kako bi se podmladili 5 godina.

 

1988. godine Pamikkale je uvršten u svjetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.