x

Paradajz štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja!

Svakodnevna konzumacija paradajza smanuje razvoj raka kože za polovinu, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Ohaju.

Nova studija o tome kako ishrana utiče na rizik od raka kože pojavila se u časopisu ``Scientific Reports``.

 

Ispostavilo se da su miševi čija je ishrana bila 10 odsto sačinjena od paradajza u prahu tokom 35 nedjelja, nakon izloženosti ultraljubičastim zracima, upola rjeđe oboljevali od raka kože, u poređenju sa miševima koji na jelovniku nisu imali paradajz.

 

Naučnici smatraju da su za to zaslužni karotenoidi, pigmenti koji paradajzu daju boju, a kožu štite od UV zračenja. U ovom slučaju, prvenstveno je riječ o likopenu.

 

Naučnici trenutno ispituju kako sastojci paradajza utiču na zdravlje srca.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.