x

Pažnja: ako lubenica izgleda ovako, nikako je nemojte jesti!

Iako na pogled djeluju sočno, veoma su loše po zdravlje!

Kada temperature premaše 30 stepeni, po cijeli dan gledamo kako da se osvježimo! Svi znamo da ništa ne može tako da osvježi ljeti kao hladna, sočna lubenica.

 

Lubenica je prepuna vode, a pored osvježenja i hidriranja, donosi još mnoge koristi našem organizmu. Zbog svog sastava, nutricionisti je itekako preporučuju.

 

Međutim, postoje i lubenice koje mogu ozbiljno naškoditi vašem zdravlju. Sigurno vam se dogodilo da ste otvorili veliku lubenicu, sa velikim i dubokim pukotinama i rupama u mesu. Kada sljedeći put naiđete na ovakvu lubenicu, nikako je nemojte jesti!

 

Razlog što je lubenica takva leži u specialnom vještačkom đubrivu, koje neki uzgajivači koriste da bi poboljšali prinos i težinu ploda.

 

Najčešće ga koriste u vidu spreja, u ranoj fazi rasta. Najpre se prska biljka, a kasnije i sam plod.

 

Pošto plod raste nevjerovatnom brzinom, stvaraju se veće pukotine i brazde. Hemikalije koje se nalaze u ovom đubrivi su pogubne za ljudsko zdravlje, a dobijaju se kombinacijom više različitih preparata.

 

Ovaj način prskanja i uzgoja nije svuda zabranjen, često se koristi u Kini. U našoj zemlji još nema lubenica iz Kine (bar tako kažu nadležni), ali ako naiđete na ovakve lubenice, nikako ih nemojte jesti.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.