x

Pečete torte? Izbjegnite ove česte greške!

Koliko puta vam se dogodilo da torta ne ispadne ni približno onako kako bi trebala? Držali ste se slijepo recepta i sve pomno mjerili, a rezultat je svejedno bio poražavajući...

No da biste mogućnost takvih situacija u budućnosti sveli na minimum, važno je pridržavati se savjeta oko pripreme kolača. Čak i ako pogriješite kod samo jednog koraka, torta neće ispasti onako kako ste zamislili.


Niste namastili ni pobrašnili kalup


Gotovo svaki recept zahtijeva da se kalup za pečenje kolača namasti i pobrašni prije nego što se u njega izlije smjesa. Ne preskačite taj dio jer će vam uvelike olakšati vađenje torte iz kalupa, a vjerujte, to je itekako važno.

Niste prosijali brašno

Mnogi od nas preskaču ovaj korak jer misle da je to gubitak vremena, no prosijavanje brašna je vrlo važan korak. Na taj način uklonit ćete grudice iz brašna i eliminirati mogućnost da se suhe grudice pojave u torti. No, osim toga, prosijavanjem će se brašno i prašak za pecivo bolje izmiješati, zbog čega će se na kraju i tijesto bolje dići i ispeći, piše Huffington Post.


Premalo ste izmiješali smjesu

Ova pogreška najviše dolazi do izražaja u čokoladnim smjesama gdje se lako uoče bijele i smeđe prugice. Takav uzorak poželjan je samo ako radite mramorni kolač, no u čokoladnim kolačima to jednostavno ulazi u kategoriju velike pogreške. Vodite računa da dobro izmiješate smjesu, malo po malo. 

 

Previše ste izmiješali smjesu

Vrlo lako vam se možete dogoditi da smjesu previše izmiješate, pogotovo ako koristite mikser s posudom. Ako se previše zraka umiješa u smjesu, vrlo lako se može dogoditi da smjesa splasne. Kad u smjesu umiješate maslac i šećer, najbolje je miješati je na nižoj brzini, dodajući suhe sastojke i to što je nježnije moguće.

Niste stavili papir za pečenje

Ponekad nije dovoljno samo namastiti i pobrašniti kalup. To vam ipak ne može garantirati da ćete uspjeti u komadu izvaditi tortu iz kalupa. Najbolje je ipak dno i stranice kalupa obložiti papirom za pečenje, pogotovo ako radite torte s gustom smjesom.

Niste izravnali vrh

Ne budite lijeni, uzmite si koju sekundu vremena i poravnajte vrh smjese. Ne samo da ćete se tako riješiti zračnih mjehurića, već će se i torta bolje ispeći.


Zaboravili ste lupiti kalupom o podlogu

Sad kad ste već lijepo zagladili vrh torte, vrijeme je da lagano lupnete kalupom o tvrdu podlogu. To će izbaciti zračne mjehuriće iz smjese. Ostanu li u njoj, velike su šanse da torta splasne.


Otvorili ste vrata pećnice tijekom pečenja

Ne možete odoljeti a da malo ne zavirite u pećnicu dok se torta peče? No, pokušajte se svakako oduprijeti tom porivu. To je posebno bitno kod torti bez brašna i cheesecakea, jer će otvaranjem vrata hladni zrak ući u pećnicu pa će torta naglo splasnuti.


Mislite da možete ispeći sve odjednom


Ako želite ispeći dvije ili više torti, nemojte ni pokušavati to raditi odjednom. Prepunite li pećnicu, zrak neće moći normalno cirkulirati, a to će utjecati i na temperaturu i krajnji rezultat.


Stavili ste premalo ili previše smjese u kalup


Ispekli ste tortu s velikim `brdom` u sredini? Vjerojatno je bila pečena u premalom kalupu. Ako u receptu stoji da se treba peći u kalupu od 26 cm, onda nemojte koristiti onaj od 22 cm. Ne samo da će torta imati brežuljak u sredini ako koristite kalup manji od potrebnog, već bi se i smjesa mogla izliti po pećnici tijekom pečenja.

Izvadili ste prerano tortu iz pećnice

Uvijek, ali baš uvijek, provjerite je li torta pečena prije nego ugasite pećnicu. Svaka je pećnica drugačija, u jednoj su grijači jači, u drugoj slabiji, a nekad i recept nije baš precizan. Je li torta pečena, najbolje ćete provjeriti običnom čačkalicom. Ubodite je u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena. Ako su smjesa ili mrvice ostale na njoj, znači da je treba još malo držati u pećnici.

Počeli ste prerano rezati tortu

Da, teško je čekati da se ohladi kad tako primamljivo miriše. Međutim, ipak se isplati malo suzdržati. Nakon što ste izvadili tortu iz pećnice, ostavite je da se malo ohladi u kalupu sve dok vrh torte ne bude čvrst na dodir. Tako će proces pečenja završiti i iznutra te aklimatizirati na vanjsku temperaturu. Nakon toga je izvadite i stavite na podložak za hlađenje. Nemojte ni pokušavati na brzinu ohladiti je u hladnjaku jer će se zbog takvog naglog hlađenja torta zalijepiti za kalup ili splasnuti. Kad se torta ohladi do kraja, namažite je kremom i/ili ukrasite.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.