x

Pečurke ``ubijaju`` holesterol!

Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto.

Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto, pokazale su naučne studije.

 

Istovremeno, grupa ispitanika koja je u istom periodu jela oko 60 g putera dnevno, povećala je holesterol za čak 14 procenata. A kontrolna grupa koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 g pečuraka, smanjila je holesterol za 4 procenta. Na osnovu tih rezultata ustanovljeno je da su gljive savršeni čistači krvi.

 

Nutricionisti ih nazivaju i ``šumskim mesom`` jer pored prijatnog ukusa i mirisa, posjeduju izuzetnu biološku vrijednost. Imaju gotovo isti kvalitet kao i životinjsko meso, sadrže čak 91 odsto vode i mnogobrojne mineralne sastojke, posebno kalijum, i nešto manje kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a sadrže i vitamine B2, D i C.

 

Međutim, biološki su posebno vrijedne zbog bjelančevina, i naročito važnih aminokiselina. Zanimljivo je da svježe pečurke posjeduju dva odsto bjelančevina, a sušene 22 procenta!

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.