x

Pekarski krompir na grčki način!

Naučite kako da napravite najhrskavije pekarske krompiriće po receptu grčkog kuvara Akisa Petretzikisa.

Spolja krckavi, a unutra mekani, evo u kom sajstojku je tajna.

 

Sastojci:

 

kilogram krompira

dva limuna

litar i po vode

1-2 kašike majčine dušice ili origana

2 čena luka

75 ml maslinovog ulja

3 supene kašike griza

so

biber

kafena kašičica aleve paprike

Priprema:

 

Očistite krompire, a potom svaki isjeckajte na četiri dijela, ako je manji onda na dva-tri komada. Zarežite nožem svaku stranu komadića krompira kako bi dobio ljepši ukus pri pečenju.

 

Stavite ih u šerpu, iscijedite dva limuna, ubacite i kore, prelijte sa litar i po vode i čekajte da proključa. Nakon toga neka se kuvaju u ključaloj vodi 10 minuta.

 

Za to vrijeme zagrijte rernu na 200 stepeni i odmah ubacite prazan pleh u nju.

 

Nakon deset minuta procijedite krompir i bacite kore limuna. U posebnu posudu izručite krompir i ostavite ih pet minuta da se prohlade.

 

Nakon toga dodajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, sitno isjeckam luk, alevu papriku, griz, so i biber.

 

Promješajte dobro sve da se sjedini, a onda u vreo pleh poredajte krompir.

 

Pecite 30 do 40 minuta, a na svakih deset minuta ih okrećite kako bi se dobila hrskava korica sa svih strana.

 

Poslužite uz meso po želji i uživajte.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.