Pet malih trikova koji će spriječiti suze dok režete luk!
Kada je u pitanju rezanje luka, radije biste da to uradi neko drugi umjesto vas. Ne brinite, luk se može uspješno narezati i bez suza.
Sirovi luk proizvodi hemijsko isparavanje, koje se u zraku pretvara u sumpornu kiselinu koja iritira sluzne žlijezde i proizvodi suze. Suze možete izbjeći, pomoću malih trikova, piše Aura.
Ćelije hladnog luka sporije reaguju kada se on prereže. Potrebno je da luk ohladite pola sata u frižideru prije rezanja.
Zamrznite luk u frižideru na deset – petnaest minuta prije rezanja.
Luk režite u blizini svijeće – toplina će privući sumpor koji zauzvrat neće nagrizati vaše oči.
Usmjerite ventilator prema luku i dalje od vašeg lica.
Žvaćite žvakaću gumu dok režete luk.
Prema nekim teorijama na ovaj ćete način više disati kroz usta i samim time udahnuti spojeve prije nego što uspiju stići do očiju.
Izvor: Cafe.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.