x

Pet razloga zašto je muškarcima zimi TOPLIJE nego ženama!

Ukoliko je i kod vas situacija u kući ili na poslu takva da žena gotovo stalno pojačava grijanje dok ga muškarac smanjuje, postoje opravdani razlozi za takvo ponašanje.

Istraživanje Medicinske škole University of Maryland School otkrilo je kako je ženska temperature tijela visočija od muške, piše Glamour Health. Iako bi mnogi pomislili kako bi im baš zbog toga trebalo biti toplije, griješe. Kada je naše tijelo naviknuto da mu bude toplije, zbog visoke temperature hladan vazduh je toplom tijelu još hladniji.

 

Žene koje koriste kontracepcijske pilule imaju još visočiju tjelesnu temperaturu

Temperatura tijela je još viša ako žena koristi hormonalna sredstva za kontrolu trudnoće. Hormoni utiču na temperaturu tijela, iako mi to možda ne primjećujemo.

 

Žene imaju hladnije ruke i noge nego muškarci

Prva stvar koju ćete čuti kada je ženi hladno je da joj se smrzavaju ruke i stopala i u pravu su. Sudeći po studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, temperatura ruku i nogu kod žena je niža za 5 stepeni Celzijusa.

 

Žene imaju slabiji metabolizam

Ovo je veliki problem iz dva razloga. Metabolizam određuje brzinu kojom sagorijevamo hranu i tokom tog procesa dolazi do zagrijavanja tijela. Ženama je hladnije nego muškarcima jer je njihov metabolizam 23 posto brži, a to je ujedno i razlog zašto se brže udebljaju od muškaraca iako jedu manje.

 

Grijanje u velikom broju zgrada je bazirano na metabolizmu muškaraca

Ako ste primijetili da vam je na poslu hladnije nego muškarcima, to je zato što su termostati bazirani na modelu razvijenom 1960. godine i koji je u obzir uzimao samo brzinu muškog metabolizma.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.