Pet razloga zbog kojih volimo jaja: Od plodnosti do zdravlja!
Poznata po svojoj velikoj hranjivoj vrijednosti jaja su simbol zdravlja i ukusnog doručka. Ona smanjuju glad, poboljšavaju reflkse, a i djeluju na bebu u trudnoći.
Jača reflekse
Tirozin, aminokiselina koja je prisutna u jajima, pomaže u bržem oporavku od ozljeda te čak poboljšava brzinu refleksa, pokazala je nedavna američka studija. To je osobito korisno u stvarima gdje je brza reakcija potrebna, primjerice u prometu, na ispitu ili sportskim natjecanjima.
Smanjuju napadaje gladi
Bogata proteinima, jaja su idealna namirnica za suzbijanje gladi i dugotrajan osjećaj sitosti. Tko pojede jaje za doručak, kasnije tijekom dana unese manje kalorija, tvrde znanstvenici. Zbog toga su jaja u svim oblicima idealan način za početak dana i očuvanje zdravlja.
Od njih su djeca pametnija
Trudnice bi svakako trebale jesti jaja, slažu se liječnici. Ona sadrže kolin, B vitamin koji je nužan za razvoj i rast bebe u maternici, osobito za mozak djeteta. Također, dovoljan unos B vitamina u trudnoći dokazano smanjuje rizik od mentalnih poremećaja kod djece te povećava plodnost žena.
Smanjuju rizik od raka
Antioksidansi u jajima dokazano smanjuju rizik od nastanka bolesti srca te različitih vrsta karcinoma, koji su vodeći uzroci smrti modernog svijeta. Iako će se termičkom obradom izgubiti oko polovice antioksidansa iz jaja, u njemu će ostati jednaka količina kao ona koja se nalazi u jednoj jabuci.
Snižavaju krvni tlak
Proteini iz jaja mogu pomoći u snižavanju vrijednosti krvnog tlaka, zbog čega ih je dobro jesti i u starijoj dobi. Ona djeluju na jednak način kao i lijekovi ACE inhibitori, zbog čega je dobro da ljudi s visokim tlakom redovito jedu jaja, ali pritom moraju paziti na ukupan unos proteina životinjskog podrijetla.
Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.