x

Pet razloga zbog kojih volimo jaja: Od plodnosti do zdravlja!

Poznata po svojoj velikoj hranjivoj vrijednosti jaja su simbol zdravlja i ukusnog doručka. Ona smanjuju glad, poboljšavaju reflkse, a i djeluju na bebu u trudnoći.

Jača reflekse

Tirozin, aminokiselina koja je prisutna u jajima, pomaže u bržem oporavku od ozljeda te čak poboljšava brzinu refleksa, pokazala je nedavna američka studija. To je osobito korisno u stvarima gdje je brza reakcija potrebna, primjerice u prometu, na ispitu ili sportskim natjecanjima.

 

Smanjuju napadaje gladi

Bogata proteinima, jaja su idealna namirnica za suzbijanje gladi i dugotrajan osjećaj sitosti. Tko pojede jaje za doručak, kasnije tijekom dana unese manje kalorija, tvrde znanstvenici. Zbog toga su jaja u svim oblicima idealan način za početak dana i očuvanje zdravlja. 

 

Od njih su djeca pametnija

Trudnice bi svakako trebale jesti jaja, slažu se liječnici. Ona sadrže kolin, B vitamin koji je nužan za razvoj i rast bebe u maternici, osobito za mozak djeteta. Također, dovoljan unos B vitamina u trudnoći dokazano smanjuje rizik od mentalnih poremećaja kod djece te povećava plodnost žena.

 

Smanjuju rizik od raka

Antioksidansi u jajima dokazano smanjuju rizik od nastanka bolesti srca te različitih vrsta karcinoma, koji su vodeći uzroci smrti modernog svijeta. Iako će se termičkom obradom izgubiti oko polovice antioksidansa iz jaja, u njemu će ostati jednaka količina kao ona koja se nalazi u jednoj jabuci.

 

Snižavaju krvni tlak

Proteini iz jaja mogu pomoći u snižavanju vrijednosti krvnog tlaka, zbog čega ih je dobro jesti i u starijoj dobi. Ona djeluju na jednak način kao i lijekovi ACE inhibitori, zbog čega je dobro da ljudi s visokim tlakom redovito jedu jaja, ali pritom moraju paziti na ukupan unos proteina životinjskog podrijetla.


Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.