x

Pet savjeta za najbolji ljetni roštilj!

Vrijeme je sve toplije i sve je više roštiljanja. Kako biste još više uživali u nama u ovim krajevima omiljenoj hrani spremljenoj na vatrici, donosimo par trikova! 

Ne sumnjamo da znate gotovo sve o tome, ali nikad se ne zna...

 

1. Kupite kvalitetno meso

 

Istina, ono je skuplje, ali i mnogo bolje. Bolje je otići kod nekog mesara za kojeg znate da ima kvalitetno meso i platiti više, nego platiti manje a kupiti mačka u vreći. Takođe, ne morate peći samo meso, nekad je i riba sa žara još bolji izbor.

 

2. Nemojte spaliti meso

 

Ako je meso prejako pečeno, ono čak može biti i opasno za zdravlje. To je iz razloga što se na visokim temperaturama stvaraju dvije opasne materije, heterociklički amini i policiklički aromatski ugljenvodonici koji nastaju kad masnoća s roštilja kapne i uzrokuje vatru.

 

3. Uključite i povrće

 

Roštilj je savršen za pripremu svježeg povrća. Paprika, tikvice, cherry paradajz, luk - sigurni smo kako će svako naći nešto za sebe. Povrće je najbolje iskombinovati s mesom stavljajući ga na ražnjiće.

 

4. Probajte voće na žaru

 

Nisu samo meso, riba i povrće na žaru ukusni. Sjajan desert možete dobiti i ako ispečete svoje omiljeno voće na žaru. Naime, šećer će voće karamelizirati, a jelo će, garantujemo, biti nezaboravno.

 

5. Nemojte pretjerati s alkoholom

 

Roštilj u velikim količinama i nije pretjerano zdrav, posebno ako ga zalivate s litrama piva. Odlučite da ćete popiti maksimalno jednu bocu, ili potražite alternativu u mineralnoj vodi. Sjutra ćete se sjetiti ovih riječi, prijatno!

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.