x

Pistacije u službi čuvara zdravlja!

Pistacije spadaju u orašaste plodove koji su odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala.

Pistacija ili Pistać (lat. Pistacia vera) je drvo koje može dosegnuti visinu do 10 m i listove duge od 10-20 cm.

 

Prirodno stanište je Jugozapadna Azija, a najveći svjetski proizvođač pistacija je Iran.

 

Nutricionisti ih svrstavaju u ``zdrave grickalice`` koje možete konzumirati svakodnevno.

 

Kao i drugi orašasti plodovi poput badema, orasa, indijskog oraščića i pistacije obiluju mnoštvom vitamina i smatraju se prirodnim čuvarem našeg zdravlja.

 

Zdravlje srca

Nakon kratkog konzumiranja pistacije smanjuju loš holesterol a povećavaju dobar, pa samim tim olakšavaju rad srca.

 

Bogate su antioksidantima, najviše vitaminom A i E, štite krve žile i na taj način smanjuju rizik nastasnka srčanog udara i drugih srčanih smetnji.

 

Spriječava razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistacija može spriječiti razvoj dijabetesa, jedne najrasprostranijih bolesti današnjice.

 

60 odsto preporučene dnevne vrijednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šačici pistacija.

 

Zdrave oči

Pistacija sadrži dvije karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće.

 

Jača imunološki sistem

Vitamin B6 važan je i za imunološki sistav. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlijezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija.

 

Pored ova četiri glavna razloga, pistacije su korisne i iz sljedećih razloga:

 

Dobar su izvor magnezija, bakra, kalija i vitamina B-skupine.

 

Dobar su izvor antioksidanasa, supstanci koje štite od nastanka raka.

 

Sadrže zdrave masnoće, koje su neophodne za  zdravlje srca i krvnih sudova, te pomažu smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi i povećanju dobrog holesterola.

 

Bogate su vitaminom E (“vitaminom ljepote i mladosti”) što ulje pistacija čini idelanim za kozmetičku primjenu u sredstvima koja štite kožu od isušivanja, uljima za masažu, aromaterapiju…

 

Bogate su vlaknima, koji su potrebni za zdravlje probavnog sistema

 

Konzumiranjem pistacija pomažemo održavanju tjelesne težine. Zahvaljujući udjelu bjelančevina, vlakana i masti vrlo brzo zasite, a broj kalorija je jedan od najmanjih od većine poznatih orašastih plodova.

 

Pistacije su kalorične pa obzirom da 100 g pistacija sadrži 542 kalorije, ovu namirnicu trebate ipotrebljavati umjereno.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.