x

Pita od jabuka!

Jabuke, cimet, muškatni orasčić... 

Način pripreme

Prosijati 500g brašna za pite i kolače. Dodati na listove isjeckan maslac i 0,1-0,2dl hladne vode, posoliti, te izmutiti mikserom. Nakon toga umijesiti (ne dugo, jer se topi maslac pod prstima)  Jufku i staviti u frižider na 20 min.

Oguliti, očistiti i oprati jabuke. Isjeći je na listove (3-4mm debljine).

Izvaditi jufku, podijeliti na dva dijela i razviti do veličine tepsije. Pokriti jednim dijelom dno i stranice tepsije. Poredati jabuke, pošećeriti, staviti malo cimeta i naribanog muškatnog orasčića. Ukoliko želite (ja jesam), pospite sa malo griza jer šećerenjem i pečenjem jabuke otpuštaju sok. Neki stavljaju sok od limuna, ali ja nisam, jer ne volim limun u kolačima i pitama. Stavite komadiće maslaca po filu. Pokrijte drugim dijelom i spojite sa prethodnim krajeve.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 230°C.

Posećeriti šećerom u prahu.

 

Izvor: .bosanskikuhar.ba/ekskluziva.ba

 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.