x

Pjanićev doktorat i grogirani Iniesta!

Barcelona i Juventus večeras će se sastati četvrti put u posljednje nešto više od dvije godine. Prvo su igrali finale Lige prvaka 6. juna 2015. kada je Maxu Allegiju prvi put izmaklo da osvoji ``ušati`` trofej, ali je prošle sezone ``Stara dama`` u dva četvrtfinalna meča naplatila prethodne dugove. 

Bio je to pravi potop Barcelone, uzrokovan besprijekornom taktičkom organiziranošću protivnika. Katalonci su u prvom meču poraženi u Torinu 0:3, iako možda nisu zaslužili toliki debakl. Imao je Iniesta dobru priliku, pa i Messi...no najimpresivnije od svega bilo je dvostruko markiranje najboljih Barcinih fudbalera. Defanzivni masterclass potpuno je obesmislio Enriqueov plan. Posebno u revanšu na Kamp Nouu.

 

U tom poduhvatu Juventusu su mnogo pomogli Dani Alves kojeg više nema i Mario Mandžukić čiji je nastup večeras vrlo neizvjestan, pa je pitanje da li će Allegri biti u mogućnosti ponovo u djelo pretvoriti svoju već oprobanu ideju. Njih dvojica su bili krilni igrači, ali sa veoma jasnim defanzivnim zadacima, dok su sredinom ordinirali neumorni Sami Khedira i Miralem Pjanić!

 

Naš veznjak u dvije utakmice s Barcom položio je doktorsku disertaciju, potpuno zasjenivši jednog od najvećih svih vremena, Andresa Iniestu. Koordinacijom, kretanjem, kratkim pasovima, ubačajima iza odbrane i perfektnom disciplinom i čitanjem igre.

 

U zavisnosti od toga u kojoj će formaciji igrati večeras, zavisi i kakvu će on imati ulogu. Juventus će biti hendikepiran neigranjem nekoliko fudbalera, pa bi Miralem morao biti besprijekoran ukoliko Juve želi ostati neporažen.

 

``Protiv Chieva smo igrali s tri igrača u veznom redu i Pjanićem ispred odbrane. On je bio je fantastičan, kada ima prostora pokazuje sav svoj talenat i lepršavost. Imao je dosta prostora i odigrao odličnu utakmicu``, kazao je Allegri koji je kazao da još razmišlja u kojoj će formaciji Juventus istrčati protiv Barce.

 

``Ne znam koju ću formaciju koristiti jer je Cuadrado suspendovan. Večeras možemo osvojiti važne bodove u borbi za prvo mjesto, ali naš primarni cilj je da prođemo u sljedeću fazu takmičenja.”

 

U prethodne dvije utakmice Allegri je Barceoni suprostavio sistem 4-4-2, pa će tako vjerovatno biti i večeras, vjerovatno s Matuidijem uz Pjanića jer nema ni Marchisija. I odbrana je desetkovana, jedino su napadu sigurni Higuain i Dybala.

 

Kako god, treneru Barcelone Ernestu Valverdeu neće biti nimalo lako slomiti otpor Torineza, premda je lako mogao izvući pouke zbog čega je Barca bila toliko nemoćna u posljednja dva okršaja.

 

Izvor: Sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.