x

Pobjeda za drugi krug: Juniori srušili veliku Tursku!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine do 18 godina ostvarila je veliku pobjedu na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Naši juniori savladali su selekciju domaćina turnira Tursku rezultatom 73:66.

Naši momci su sjajno otvorili susret protiv najvećeg favorita Evropskog prvenstva i na samom početku poveli sa 9:0. Turska se vratila u susret vrlo brzo i uspjela potpuno preokrenuti rezultat i prvi put doći do prednosti od 12:11. Njihova prednost je postepeno rasla, ali su naši momci bili u egalu i prvu četvrtinu završili sa minusom od četiri poena. Bilo je 23:19.

 

U drugoj četvrtini naša reprezentacija je zaigrala još bolje i završila taj period igre s rezultatom 16-10, pa je na odmor Bosna i Hercegovina otišla s prednošću od dva poena razlike. Poluvrijeme je završeno rezultatom 35:33.

 

Nastavak susreta donosi nam nastavak egal utakmice i pretežno se igralo po sistemu koš za koš. Konstantno su se u prednosti smjenjivali naša reprezentacija i Turska, a u posljednji period igre naši momci su ušli s minimalnom prednošću. Na kraju treće četvrtine bilo je 48:47 za BiH.

 

Posljednji period igre lijepo otvaraju naši momci koji odlaze na 55:52 ali šest minuta prije kraja utakmice Turska pravi seriju od 8:0 i odlazi na plus pet. Bilo je 60:55, a onda nas Atić i Polutak sa dva vezana poena vraćaju u rezultatski krajnje neizvjesnu utakmicu i smanjuju prednost Turske na 60:59. Zatim na scenu stupa Nedim Đedović koji veže dvije trojke a onda mu se pridružuje Atić sa zakucavanjem i polaganjem i tako naša reprezentacija zaključuje seriju od 14:0 u momentima kada se utakmica lomila. Susret je završen našom pobjedom od sedam poena razlike. Bilo je 73:66 i time je Bosne i Hercegovina napravila senzaciju.

 

Najefikasniji u redovima naše reprezentacije bio je Atić sa 24 poena i 12 skokova, Memić je dodao 12 a Đedović 11 poena. Bosna i Hercegovina je ovom pobjedom praktično obezbjedila drugi krug takmičenja i prenijet će vjerovatno dva boda u drugi krug. To ujedno znači i ostanak u A diviziji i sljedeće sezone.

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.