x

Pobjednik na Festivalu narodne muzike Ilidža 2017.: Prva harmonika je Aleksandar Nikolić!

U drugoj noći Festivala narodne muzike ``Ilidža 2017`` osam finalista takmičenja harmonikaša svirali su za prestižnu titulu ``Prva harmonika``. 

Majstorske izvedbe ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Edo Krilić, Slobodan Vidović, Dinko Mujanović i Ljubiša Pavković. U prvom krugu takmičenja, u 5 starosnih kategorija učestvovalo je tridesetak takmičara iz BiH, Srbije, Njemačke, Francuske i Austrije, a dalje se plasiralo njih 8 koji su zadovoljili postavljene kriterije i stekli pravo nastupa u finalnoj noći.

 

S ciljem očuvanja tradicije i kulture i s namjerom da mladim ljudima koji sviraju izvornu muziku ukaže na prave uzore, predsjednik žirija Edo Krilić postavio je jasne kriterije, pa su poštovaoci harmonike uživali u izvedbama zadanih interpretacija  tradicionalnih narodnih pjesama, kao i kola Ismeta Alajbegovića Šerbe i Jovice Petkovića.

 

Odlukom žirija pobjednik na Festivalu narodne muzike ``Ilidža 2017.`` - ``Prva harmonika`` je Aleksandar Nikolić.

 

Aleksandar Nikolić rođen je 1995. godine u Šapcu. Živi u Koceljevi i harmoniku je počeo da svira sa četiri godine. Polaskom u prvi razred osnovne škole u Koceljevi, krenuo je i u prvi razred niže muzičke škole „Živorad Grbić” u klasi profesora dr Zorana Rakića. Naporna putovanja od Koceljeve do Valjeva i nazad tri puta sedmično nije spriječilo Aleksandra da već od prvog razreda počne da niže uspjehe.

 

Nakon završetka Osnovne muzičke škole, iza sebe je već imao 50 nagrada, 38 pehara i 3 medalje. Virtuoz na harmonici svira podjednako dobro i klasičnu i narodnu muziku koju ga uči otac Mića Nikolić-Brajić. Tokom školovanja u osnovnoj muzičkoj školi učestvovao je na svim takmičenjima klasične muzike u našoj zemlji (Smederevo, Ub, Kragujevac, Novi Kneževac, Ugljevik, Loznica, Lazarevac, Aranđelovac...) i uvijek osvajao prve nagrade sa maksimalnim brojem bodova 100 i mnogo puta ponio titulu laureata takmičenja. Na Republičkom takmičenju i na festivalima muzičkih škola, kao član ekipe škole „Živorad Grbić” uvijek je osvajao najviše prve nagrade.

 

Pored svih dosadašnjih osvojenih nagrada, u zemlji, Evropi i svijetu (ima preko 50 pehara) osvajao je i brojne diplome i medalje za osvojena prva mjesta. Od škole je dobio i nagradu „Živorad Grbić” kao učenik koji je najuspješnije prezentovao školu u školskloj 2012/13. godini, koja također govori mnogo o njegovim uspjesima. 

 

Osim što se pobjednik okitio titulom najboljeg harmonikaša, vlasnik i osnivač kompanije ``SIWA&FIGLI``, gospodin Ivan Stanojlović, uručio mu je i nagradu u vrijednosti 8.000 eura - novu harmoniku ove čuvene italijanske kompanije. Ovaj muzički događaj upotpunio je i nastup prošlogodišnjeg pobjednika Harisa Kaltaka, ali i maestralan nastup čuvenog Ljubiše Pavkovića koji je melodičnim zvucima oduševio sve prisutne na Ilidži, kao i gledaoce ispred malih ekrana.

(Hayat)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.