x

Počela nova sezona Rally Kupa BiH!

Na krajnjem sjeverozapadu Istre, tamo gdje ta turistička destinacija graniči sa Kvarnerom, prethodnog vikenda odigrao se jedan od najljepših oktanskih događaja u ovim krajevima. Ulogu domaćina imala je Opatija, koja je u svom središtu ugostila rally na njegovom ceremonijalnom startu i cilju, dok su brze i atraktivne Istarske ceste bile zadužene za onaj brzinski, takmičarski dio Rally Opatija.

Na krajnjem sjeverozapadu Istre, tamo gdje ta turistička destinacija graniči sa Kvarnerom, prethodnog vikenda odigrao se jedan od najljepših oktanskih događaja u ovim krajevima. Ulogu domaćina imala je Opatija, koja je u svom središtu ugostila rally na njegovom ceremonijalnom startu i cilju, dok su brze i atraktivne Istarske ceste bile zadužene za onaj brzinski, takmičarski dio Rally Opatija.

 

Ovogodišnje 26. izdanje Rally Opatija je ponovo održano u organizaciji AK Opatija, uz saradnju sa drugim riječkim klubovima i uz podršku Grada Opatija. Reli se bodovao za Prvenstvo Hrvatske, Mitropa Rally Cup, Rally Šampionat Bosne i Hercegovine te Rally Kup Bosne i Hercegovine, pa tako ne iznenađuje odlična startna lista sa čak 78 posada, od kojih pet sa R5 automobilima, iz 9 evropskih zemalja: Hrvatske, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Češke, Bosne i Hercegovine i Srbije. Itinerer se sastojao od ukupno 391 kilometara, u sklopu kojih je na 11 brzinskih ispita ukupne dužine otpadalo 84 km.

 

Ljubitelji kraljice automobilizma najprije su u petak, 5. maja, mogli da uživaju u shakedown-u, koji je bio dostupan posadama od 14 - 16:30h. Natom svojevrsnom zagrijavanju najbolje vrijeme postigla je posada Kovacs-Istovics, nama poznata kao pobjednici Rally Jahorina 2016, dok su ih ”u stopu” pratile domaće posade Šebalj-Golub i Prodan-Raštegorac. Iste večeri, ceremonijalnim startom u centru Opatije, koji je bio zakazan za 18:30h, zvanično je otpočeo 26. Rally Opatija. Takmičarski dio je krenuo sa brzinskim ispitom Breza, u dužini od 6,07 km, voženim dva puta – prvi put kao dnevni, drugi put kao noćni brzinac, oba puta pred velikim brojem gledalaca i istinskih zaljubljenika u automotosport. Najbolje vrijeme na brzincima postigla je domaća posada Prodan–Raštegorac, u svom novom Peugeotu 208 T16 grupe R5, čime su jasno stavili do znanja da su favoriti za prvo mjesto.

 

Subotnji program krenuo je iz opatijske luke u 8 časova, a Itinerer je predviđao da se brzinci Šušnjevica (10,36km), Boljun (8,26km) i Učka (5,33km) voze po tri puta. Od 75 posada, koliko se našlo na startnoj rampi, 60 posada je uspešno završilo reli i svojim umijećem i vozačkim bravurama, apsolutno izmamilo osmijehe i oduševljenje kod publike koja je posjetila reli u ogromnom broju.

 

U generalnom plasmanu, prvo mjesto osvojila je posada Prodan-Raštegorac u svom ”Lavu” – Peugeotu 208 T16, sa ukupnim vremenom 48:05.4., koji su jednostavno bili neuhvatljivi za dvojac u Lancerima Evo 9, hrvatsku posadu Šebalj–Golub na drugom mjestu sa zaostatkom od 17,8 sekundi, i mađarsku posadu sa hrvatskom licencom Hideg-Kerek u Lanceru Evo IX grupe R4, na trećem mjestu sa ukupnim vremenom 48:46.6.

 

Kada je u pitanju Kup Bosne i Hercegovine, prvo mjesto zauzeo je Slovenac Daniele Trani sa svojim suvozačem Lukom Kuštrinom. Oni su u svom Peugeotu 206 RC grupe N3 postigli ukupno vrijeme 54:10.2. Takođe, ova posada je zauzela prvo mesto u diviziji 3 Kupa BiH. Posada iz Srbije Milutinović-Petričević (Renault Clio Sport grupe N3) našla se na drugom mjestu u generali, i na drugom mestu u diviziji 3 Kupa BiH, dok je treće mjesto zauzela posada iz Slovenije, Jerkić- Prelaz, koji su ovu sezonu započeli u novom automobilu MG ZR 105.

 

U Rally Šampionatu BiH, Miro Gerh je sa svojim suvozačem Draženom Komaricom, i pored izlijetanja na predzadnjem brzinskom ispitu, uspio završiti reli i tako ipak na uspješan način okončati premijerni nastup u vrhunskom Peugeotu 208 R2.

 

Sudeći po reakcijama organizatora, posada, ali i mnogobrojne publike, Rally Opatija je i ove godine opravdao zvanje jednog od najljepših relija u regionu, a dobra organizacija je najbolja najava tradicije koja se nastavlja i slijedeće godine. Takmičare, a i sve nas koji pratimo Rally Kup i Šampionat BiH, očekuje naredno takmičenje, 43. INA Delta Rally, koji će biti održan 9-10. juna u Zagrebu, a koji se pored prvenstava Hrvatske i Bosne i Hercegovine boduje i za prestižni European Rally Trophy.

 

Izvor: Sportsport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.