x

Počeo je deseti po redu festival vina ``Wine Weekend - Art of wine``!

Jubilarni, deseti po redu festival vina „Wine Weekend – Art of wine“, u organizaciji kompanije Fina Vina d.o.o., održava se 24. i 25. oktobra 2014. godine u Bečkoj kafani kultnog sarajevskog hotela Europe, od 16 do 22 sata. U proteklih devet godina na Festivalu su se predstavili vrhunski proizvođači vina i prehrambenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine i regije.  

Više od 500 izlagača, 500 akreditovanih lokalnih i stranih medija, te nekoliko desetina hiljada ljubitelja vina posjetili su ovaj Festival od njegovog osnivanja. Zahvaljujući tome, ali i trudu organizatora „Wine Weekend – Art of wine“ postao je prepoznatljiv i vodeći je festival ove vrste ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire, te ima tendenciju progresivnog rasta u broju izlagača u narednim godinama, ali i posjetitelja, jer Festival nudi kvalitetnu platformu za prezentaciju i distribuciju vina na tržište. Na festivalu će se prezentirati i degustirati vina, sljubljivati vino i hrana, održavati savremeno koncipirane eno-gastro radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i sve ljubitelje vina i hrane.

 

``U proteklih 9 godina smo prikupljali iskustva koja su nam dragocjena. Prepoznati smo kao jedan od važnijih događanja ove vrste u BiH, ali i regionalno, sudeći po listi izlagača i broju zainteresovanih. Ovogodišnji Wine Weekend će imati novu dimenziju u organizacijskom smislu, što će posjetitelji moći primjetiti”, rekao je Amir Beširević, vlasnik kompanije Fina Vina d.o.o.

 

Pored promocije i degustacije vrhunskih vina 40 proizvođača, u poslijepodnevnim terminima održat će se savremeno koncipirane eno – gastro edukacije za sve zainteresovane posjetitelje. Izlagači će predstaviti i educirati prisutne o novim tehnologijama u proizvodnji i kulturi vina, te vinskoj tradiciji. Poseban segment Festivala bit će upoznavanje posjetitelja sa vještinom kombinovanja vina i hrane, za šta će biti zaduženi neki od najpoznatijih i najboljih Chefova regiona. 

 

Atrijum hotela Europe bit će domaćin tematskim večerima Festivala, u kojem će vinari iz Hercegovine prezentovati autohtona bosanskohercegovačka vina, dok je druga noć „Red Wine Grand Tasting“ posvećena vrhunskim crvenim vinima. Novina desetog „Wine Weekend – Art of Wine“ jesu radionice koje će se održati za vrijeme trajanja festivala. Neke od tema koje će se obraditi su novi trendovi u vinskom svijetu, pravilno serviranje vina, te osnove degustiranja vina. 

 

Obzirom na status koji Festival uživa, širi se lista sponzora i partnera, bez kojih ne bi bilo moguće realizovati praznik vina i gastra. Kao prikladan uvod u događanje i upoznavanje s ponudom i programom desetog festivala „Wine Weekend – Art of Wine“, u četvrtak 23. oktobra biće upriličena ekskluzivna Slow Food večera u restoranu ``4 sobe gospođe Safije``, koji je ujedno i partner Festivala. 

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.