x

Počeo je krvavi ramazan na prelijepom otoku: Vlasti su blokirale cijeli grad, 200.000 ljudi panično bježi od ISIL-a!

Filipinske vlasti zatvorile su sve ulaze i izlaze iz grada Iligana, u strahu kako bi islamistički militanti, koji se već danima bore u susjednom gradu Marawiju, mogli zajedno s izbjeglicama ući i u Iligan, te tamo otvoriti novu frontu u sukobu s vlastima.

U teškim sukobima između filipinske vojske i islamistima grupe Maute, povezane s Islamskom državom, stradalo je 20 vojnika i 19 civila, a većina od 200.000 stanovnika Marawija napustilo je grad, te se većina sad nalazi u Iliganu. Preostalih 2.000 zateklo se u klopci, u zonama koje drže pobunjenici, izjavio je Zia Alonto Adiong, portparol pokrajinske vlasti.

 

Zbog nasilja je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u utorak proglasio vanredno stanje za cijeli otok Mindanao, drugi najveći otok filipinskog arhipelaga, gdje se nalaze Marawi i Iligan.

 

U subotu, kada je počeo muslimanski sveti mjesec Ramazan, vlasti su najavile da će pojačati bombardiranja. Tvrde da žele izbjeći kolateralne žrtve, no zbog odbijanja islamista da se predaju cijeli grad je `zatočenik` te poručuju opkoljenima da se zaključaju u kuće.

 

Pokrajinske vlasti objavile su u nedjelju da su islamisti ubili 19 civila u Marawiju od kojih su tri žene i jedno dijete, čija su tijela pronađena u subotu u krugu univerziteta.

 

- Nekima su ruke bile vezane na leđima i većini je pucano u glavu - rekao je policijski dužnosnik Jamael Mangadang. Rekao je da je najmanje jedno tijelo imalo na grudima karton s natpisom ``monafiq``, što znači izdajica.

 

Sukobi u Marawiju izbili su nakon napada sigurnosnih snaga na skrovište u kojem se navodno krio Isnilon Hapilon, kojeg smatraju vođom IS-a za Filipine. Za njegovu glavu Sjedinjene Države raspisale su nagradu od pet miliona dolara. On je ujedno i jedan od vođa islamističke skupine Abu Sajaf koja je na Filipinima specijalizirana za otmice.

 

No, snage sigurnosti doživjele su velik poraz. Deseci islamističkih boraca pristigli su kako bi odbili napad filipinske vojske. Uzeli su 14 osoba za taoce, među njima i svećenika i ne zna se kakva ih je sudbina snašla.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.