x

Počinje 6. Festival turskog filma!

Šestom godinom održavanja Festival turskog filma, u organizaciji Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske postaje prepoznatljiv događaj u Bosni i Hercegovini. Cilj festivala je promovisati tursku kulturu i kinemaografiju u BiH, kao i obogatiti kulturnu scenu u našoj zemlji. 

 

Ove godine, festival će otvoriti projekcija filma “ Duga priča ”, a svečana ceremonija otvaranja bit će održana 25. aprila 2014. godine u amfiteatru Unitic Business Centra. 

Režiser filma Osman Sinav i glavni glumac Kenan Imirzalioglu su pozvani na otvaranje i oni su potvrdili svoje prisustvo.

 

Tim povodom, razgovarali smo sa atašeom ureda savjetnika za kulturu i turizam Cengiz Aydinom koji je kazao da se Festival već šesti put organizira i da postaje tradicija u BiH.

 

“Kulturna scena u BiH bogata je različitim kulturnim događajima i festivalima, što je samo jedan od pokazatelja da veliko interesovanje javnosti za ovakve projekte postoji. Nama je to dovoljan podsticaj da nastavimo djelovati u ovom pravcu kada je BiH u pitanju. Pored bogatog repertoara i ove godine se možemo pohvaliti gostima, glumcem i režiserom koji su poznati u Bosni i Hercegovini i priznati u svijetu kinematografije širom Europe. Jačanje kulturoloških veza između dvije države je veoma važno za nas, budući da bosansko-hercegovačka i turska kinematografija postaju sve više priznate i nagrađivane širom svijeta, te nam je veliko zadovoljstvo što imamo mogućnost podijeliti turske filmove sa bh. građanima.“ - dodao je ataše za kulturu i turizam pri  Ambasadi Republike Turske u BiH, dr. Cengiz Aydin.

 

Osim ceremonije svečanog otvorenja u Uniticu, filmovi će se prikazivati u kinu Meeting Point u periodu od 26. aprila do 01. maja te u multipleksu CineStar Mostar od 07. do 11. maja 2014. godine. Filmovi će biti titlovani na B/H/S i engleskom jeziku.

 

Filmovi će se prikazivati prema sljedećem rasporedu:

 

Obala Meeting Point , Sarajevo  - sve projekcije filmova počinju u 20:15 sati

 

26. april – Yunus Emre – Glas Ljubavi

 

27. april – Propaganda

 

28. april  – Duga priča

 

29. april – Iza brda

 

30. april – Dalek

 

01. maj – Čestica

 

 

Multipleks CineStar Mostar – sve projekcije filmova počinju u 20:00 sati.

 

 

07. maj - Duga priča

 

08. maj – Čestica

 

09. maj – Iza brda

 

10. maj – Propaganda

 

11. maj – Yunus Emre – Glas ljubavi

 

 

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.