x

Podučavanje navika spavanja: Treniranje spavanja djeteta!

Dovoljna količina sna je ključna za zdrav razvoj vašeg djeteta, da ne spominjemo vaš vlastiti mir. Evo kako možete pomoći djetetu da se umiri, promijeni brzine i zaputi se u zemlju drijemanja.

Napravite rutinu 

Započnite svaku noć sa opuštajućom rutinom. Presvlačenje u pidžamu, pranje zuba i pranje lica svake noći će pomoći da se podrazumijeva kako su ovo aktivnosti koje se događaju prije spavanja. Druge umirujuće aktivnosti uključuju slušanje tihe muzike, čitanje priča ili kupanje. Oduprite se potrebi da se igrate sa vašim djetetom jer će ga to učiniti prije uzbuđenim nego smirenim.

 

Budite dosljedni

Držite se iste rutine svake noći. Kada dođe vrijeme spavanja, dijete će znati šta se očekuje od njega.

 

Učinite vrijeme za spavanje udobnim

Dozvolite da vaše dijete sa sobom u krevet odnese medvjedića ili deku. Dopustite da se jednom napije vode i uključite noćno svjetlo prije nego što zatvorite vrata.

 

Pauzirajte prije nego što se odazovete

Djeca u ovom dobu će vas vjerovatno dozivati nakon što izađete iz sobe. Sa svakim ulaskom čekajte nekoliko sekundi duže. Kada odgovorite, podsjetite ga da je vrijeme za spavanje. Ukoliko uđete u sobu, ostavite svjetlo ugašeno i učinite to brzo.

 

Budite strpljivi

Učenje djeteta da stekne dobre navike kod spavanja se ne dešava preko noći. Nastavite raditi istu stvar kod vremena za spavanja i vaše dijete će napokon naučiti kako da se ponaša prema planu.

 

Kako se beba razvija i raste, ritam spavanja i slabost se pomjera prema noći i faktori koji utječu na to su sljedeći:

 

1.Percepcija svjetla

2.Hrana i glad bebe

3.Temperatura prostorije

4.Buka

5.Mijenjanje pelena i suhoća

 

“Djecu bi iz tog razloga trebalo hraniti i koristiti pelene koje dugo mogu održati suhoću. Beba koja je sita i suha će imati miran san sa svim neophodnim funkcijama spavanja, što je posebno značajno za razvoj mozga i lučenje hormona rasta.”, rekla je pedijatrica dr.sci.med. Verica Mišanović.

 

Pampers je otkrio nove i poboljšane Baby-Dry pelene koje sada uključuju tri Apsorbirajuća kanala dizajnirana da bebe budu suhe ujutro baš kao i noć prije, sa manje tog vlažnog noćnog tereta. Novi Pampers Baby-Dry ima tri revolucionarna apsorbirajuća kanala za 12 sati suhoće tokom noći.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.