x

Pohovane tikvice sa mesom!

Počela je sezona tikvica, a mi vam za današnji ručak predlažemo da ih napravite u kombinaciji sa mljevenom junetinom.

Sastojci

 

2-3 srednje tikvice

oko 300 g mljevene junetine

oko 100 g dimljene slanine

1/2 glavice sitno isječenog luka

1 čen sitno isječenog bijelog luka

1 sitno naribana mesna kocka

1 jaje

2 kašike prezli ili kriška hljeba potopljena u vodi ili mlijeku i ocjeđena

1 kašika naribanog parmezana

1 kašika sitno nasječanog peršuna

morska so

svježe mljeveni biber

za pohovanje

 

2 jajeta jajeta

4 kašike brašna

maslinovo ulje

Priprema

 

Tikvice oprati, isjeći na kolutove debljine oko 1cm, kružnim sjekačem izdubiti sredinu i ostaviti sa strane.

 

U mljeveno meso dodati sve predviđene sastojke, umjesiti masu rukom i nadjenuti isječene kolutove tikvica.

 

Nadjevene tikvice valjati u brašno, umakati u umućena, blago posoljena jaja i pohovati na umjerano zagrejanom ulju po 4-5 minuta sa obe strane.

 

Od ostataka tikvica skuvati potaž uz dodatak krompira, celera i šargarepe. Začiniti po ukusu.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.