x

Pokazna vježba Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica!

Na lokaciji Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, danas je uz prisustvo građana, osoba iz političkog i društvenog sektora grada Zenice, te školaraca, realizovana pokazna vježba, a sve u okviru Mjeseca zaštite od požara.

 

Sponzor galerije: Najbolji Fitness Run u Multiplex Ekran Zenica

Danas su izvedene četiri vježbe, a svaka od njih iziskivala je mukotrpan rad, trening i zalaganje članova Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica: “Prva vježba je bilo spašavanje sa visina, sa 3. sprata gdje je izbio požar, gdje smo gasili požar i spašavali osobu. Druga vježba je bila spašavanje preko uskočnog jastuka kojeg rijetko kada koristimo, ali pokazali smo da imamo i tu opremu. Treća vježba je bila jedna od najtežih vježbi koja se radi u zatvorenom zadimljenom prostoru, jedan zamišljeni požar gdje su produkti sagorijevanja takvi da se moraju koristiti aparati, gdje su unturašnjom i kombinovanom vanjskom navalom savladali požar, likvidirali ga, spasili osobe i pokazali vještine. Četvrta vježba je bila spašavanja unesrećene osobe u jednoj automobilskoj nesreći. Vatrogasci puno više učestvuju u tim tehničkim intervenicijama korištenju raznog alata. Koristili smo jedno vatrogasno vozilo, ali ono ima svu mobilnu opremu i može se prenosili vrlo lako”, kazao nam je Derviš Dedić, koordinator Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

 

U ovoj vježbi korištena su sva vozila koja se mogu koristiti za neke intervencije, a Jedinica je pokazala da može da zadovolji sve potrebe u slučaju nesreće, intervencija ili bilo kojih drugih potreba.

 

Također, pored svih aktivnosti javnosti je prezentovana kompletna vatrogasna oprema, te oprema koja je dostavljena iz Mostara, a kako ističe koordinator Dedić, momci su pokazali veliku profesionalnost i požrtvovanost.

 

“Momci su pokazali jednu požrtvovanost, spremnost za izvršavanje svih zadataka, a vatrogasci su izloženi svim tim opasnostima po život svoj i spašavanje tuđih života, zatim sistem komandovanja, funkcionisanja, rukovođenja i sve ono što se traži od vatrogasca”, dodaje Dedić.

 

Tekst: Tntportal

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.