x

Ponoćki u Zenici prisustvovao veliki broj vjernika!

U crkvi svetog Ilije u Zenici sinoć je održana misa ponoćka povodom katoličkog Božića, a molitvi je prisustvovalo više stotina vjernika.

Sinoćnju molitvu predvodio je fra Zdravko Anđić koji je na početku istakao da u danima pred veliki blagdan i na dan Božića vjernici moraju pripremiti sebe za dolazak Boga i njegov prijem kod sebe.

 

Propovjedi i poslanice sa govornice čitali su mladi Zeničani, a fra Anđić je u svome obraćanju prisutnima kazao kako vrijeme brzo prolazi te da se Božić ne slavi kao nekada.

 

``Ovih dana se može čuti kako ni Božić ne slavimo kako smo slavili, kako se sve mijenja i ide čudnim putem. Osjećamo žal za nekadašnjim vremena i zaboravljamo da vrijeme ide svojim putem``, kazao je fra Anđić.

 

U nastavku je kazao kako je konstanta današnjeg vremena kod nas i svijetu kriza i beznađe.

 

``Večeras ne treba da razmišljamo o krizi i beznađu. Treba da gledamo prema Božiću sa iskrenim stavom šta on nama predstavlja``, poručio je fra Anđić vjernicima te dodao:

 

``Za Božić osjećamo potrebu da čeznemo za nadnaravnim, odnosno, da čeznemo za Bogom.``

 

Poruka Božića ove godine prema riječima fra Anđića je da vjernici trebaju da čeznu za mirom i svjetlom te da to trebaju osjećati i kod drugih ljudi.

 

``Božić treba biti inspiracija čovjeku da ide prema Bogu. Večeras se trebamo pitati šta slavimo. Prva poruka je da Bog dolazi čovjeku i utjelovljuje se u svakom od nas. Bog se u kršćanstvu daruje čovjeku u čovjeku, narodu i narodima koji tragaju za svjetlom. Druga poruka Božića je da se osvjetljuju sve tamne strane kod čovjeka na vjerskom putu. Treća poruka bi trebala biti da Bog dolazi među ljude i da danas dolazi u našu domovinu, entitete, distrikte, gradove, sela, susjedstva. Bog nam nudi put spasenja i izlaska iz mraka. Molimo Boga da nam pomogne da budemo dobri ljudi i da u svima nama zasvijetli iskra dolaska``, zaključio je Anđić.

 

Molitvu izvedbom božićnih pjesama uveličao je hor crkve svetog Ilije.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.