x

Porsche 908-04 kao jedan poseban koncept!

U maniri penzionerskog gunđanja, rekao bih „ovakve automobile više ne proizvode“, no s obzirom na ovaj konceptualni uradak doista nije jasno zašto je tome tako.

Ovisno o generaciji auto-entuzijasta kojoj pripadate, za pretpostaviti je da ste čuli za Porsche 908-LH – model koji je tamo negdje krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća harao stazama diljem svijeta.

 

Isto tako pretpostavljam da ste barem jednom i negdje čuli za izraz „longtail“, koji je opisivao neki od trkaćih automobila iz danas minulih vremena.

 

Uostalom, samo se prisjetite McLarena F1 GTR koji je u svojoj „dugorepnoj“ verziji svojevremeno na stazama uništavao konkurenciju, i postat će jasno po čemu je „longtail“ kao izraz (ili bolje rečeno sufiks) postao poznat i popularan.

 

Dotični Porsche 908-LH u današnje je vrijeme tek dio slavne Porscheove trkaće povijesti i jedan od „onih“ modela za kojima se itekako prašilo. Trkaći automobili tog tipa već su odavno izumrli i potpali u domenu povijesti, te su u ovim modernim vremenima zamijenjeni s prototipima klase LMP-1.

 

Naravno da je tom trendu i evoluciji priklonjen i Porsche, no iz Zuffenhausena se ipak rado prisjete utrkivanja i trkača iz nekih prošlih vremena, a time se i mašta pojedinaca odvlači u pravom smjeru.

 

Samim time se svako toliko netko poigra s fuzijom povijesti i sadašnjosti, a takav je slučaj i u sklopu ovog dizajnerskog uratka, tj. „longtail“ trkača koji čak i u svom nepostojećem izdanju odaje počasti ideji koja je tijekom šezdesetih i sedamdesetih itekako imala smisla.

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.