x

Poseban McLaren 650S Spider za 50. rođendan Can-Am natjecanja!

Davno su prošla vremena kada je u nekoj službenoj utrci na stazi moglo nastupiti nekoliko različitih automobila. To natjecanje nosilo je naziv Can-Am serija i nije donosilo nikakva ograničenja kada su agregati, snaga, dizajn i aerodinamika u pitanu. Bilo je bitno samo da natjecateljski automobil ima četiri kotača i dva sjedala i mogao je ući u Can-Am seriju. To natjecanje pokrenuto 1966. godine zamrlo je prije tridesetak godina, no neki se još uvijek rado sjećaju tih vremena, poput McLarena koji je pripremio posebnu seriju modela 650S Spider posvećenu Can-Am utrkama…

McLarenov MSO odjel pripremio je posebno izdanje svojeg 650S Spidera. Taj primjerak posvećen Can-Am natjecanju koje bi sljedeće godine slavilo svoj 50. rođendan nije nasumično odabran jer je ovo natjecanje itekako ostavilo traga u povijesti McLarena koji je na njemu pobjeđivao pet puta za redom. Kako bi to istaknuo McLaren je spremio seriju od 50 automobila čiji je izgled inspiriran izgledom natjecateljskih automobila iz tog natjecanja.

 

Uz crveno/crnu kombinaciju laka po uzoru na onu iz Can-Am natjecanja među 50 primjeraka ove serije bit će i onih u žutoj i crnoj boji koje su također krasile McLarenov bolid tada. MSO odjel potrudio se i velik dio elemenata izradio od karbona. Od ovog materijala izrađeni su sklopivi krov, poklopac motora, prednji splitter, dio stražnjeg branika, zračna kočnica i dio aerodinamičkih dodataka. Tu su i jedinstveni aluminijski naplatci inspirirani spomenutim vremenom i obučeni u Pirelli P Zero Corsa pneumatike ispod kojih su skrivene karbonsko-keramičke kočnice s crnim kliještima.

 

Za McLaren 650S Spider Can-Am pripremljen je i ispušni sustav s četiri ispušna topa od poliranog inoxa. Unutrašnjost kabine presvučena je Alkantarom i naglašena elementima od karbona i posebnim značkama ove ograničene serije. Ispod poklopca motora krije se 3.8-litreni V8 sa 650 KS i 678 Nm okretnog momenta zahvaljujući kojem 650S Spider Can-Am poteže do 329 km/h i do stotke dolazi za 3 s. Posebna Can-Am serija u prodaju će krenuti na proljeće po cijeni od 2.3 milijuna kuna.

 

Izvor: automotoportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.