x

Posjetite Njujork!

Njujork je jedan od svjetskih centara moći, ekonomije, muzike i mode. 

Njujork je podijeljen na pet ogromnih cjelina: Manhattan,Staten Island, Bronx, Brooklyn i Queens. Menhetn (Manhattan) je ostrvo dužine desetak i širine do dva kilometara.

 

Za Menhetn je čuo svaki stanovnik planete. Podijeljen je na kvartove, počev od Financial distrikta, Tribeke (Tribeca), Kineske četvrti (China town), zatim Soho, Little Italy, Lower East side, West Village, Greenwich Village, East Village, Chelsea, Gramercy, Garment District, Murray Hill, Midtown West, Midtown East, Upper West Side, Upper East Side, Cental Park, Morningside Heights, East Harlem, Harlem, Washington Height iInwood. 

 

Najjednostavniji način kretanja sa jednog na drugi kraj grada je podzemnomm stanicom (Subway).

 

Aerodrom JFK  je vjerovatno jedan od najstresnijih aerodroma na svijetu. U posljednje vrijeme avioni rijetko poleću i sleću na vrijeme zbog gužvi i raznih drugih problema.

 

Prvi utisak koji steknete šetajući se dugim ulicama Njujorka je da svi nekuda žure. Ulice su pretrpane automobilima i čuvenim žutim taxi vozilima. Svuda se izvode neki građevinski radovi. Ruše se stare zgrade, zidaju nove, a adaptiraju dotrajale. 

 

Obilazak grada počnite od Gradskog parka (City Hall Park), koji je nastao je davne 1730. godine. U centralnom dijelu parka je predivna fontana, a nedaleko spomenik Horasa Grilija (Horace Grillley) osnivača čuvenih novina „New York Tribune“. Nedaleko je i spomenik Natana Hejla (Nathan Hale) koga su Britanci 1776. godine  objesili zbog špijunaže. 

 

S druge strane parka je Gradska kuća (City Hall) iz 1812. godine. Nedaleko je Vulvortova zgrada (Woolworth Building) koja je bila najviša na svijetu do izgradnje Krajsler palate 1929.godine. Završena je 1913. u gotičkom stilu. Fren Vulvort vlasnik te zgrade je zaradio ogroman novac tako što je u početku imao radnje koje su prodavale sve za 5 ili 10 dolara.

 

Kada krenete u obilazak Wall streeta,  prethodno vas očekuje čitav niz interesantnih zdanja. U Brodvej ulici je Triniti crkva izgrađena u neo gotičkom stilu 1846. godine. U dvorištu crkve je groblje. Crkva je znatno oštećena 11. septembra jer se preko puta nalazi mjesto nekadašnjih Kula Bliznakinja ili World Trade Centra. Crkva Svetog Pavla (St.Pauls Church) je najstarija crkva u Njujorku.

 

Federalna zgrada (Federal hall) je izgrađena 1699. godine da bi u njoj bila gradska skupština (City Hall). Ispred zgrade je spomenik Džordžu Vašingtonu koji je na balkonu ove zgrade 1789.god položio zakletvu i postao prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

 

Na ulicama ima na desetine pokretnih tezgica ili kamioneta koji prodaju brzu hranu. To su razne vrste salata od voća povrća, sendviči, girosi, pizze, hot dog-ovi i drugo. Cijene su od 1,5 dolara pa do 5 dolara po porciji.

 

Provozajte se besplatnim gradski ferijem do Stejtn Ajlenda (Staten Island) i nazad. Vožnja traje 20-ak minuta u jednom pravcu. Pogled na Menhetn, Nju Džersi, Bruklin,Kip Slobode i ostrvo Elis je božanstven.

 

Postoje odvojene ture do Kipa Slobode i ostrva Elis koje koštaju oko 20 dolara. Kip Slobode je djelo francuskog skulptora Frederika Augusta Bartoldia.

 

Bruklinškim most je jedan od prvih visećih mostova u Americi dužine 1825 metara. Uz pomoć ovog mosta je pemošćena rijeka Ist (East river) čime je olakšan saobraćaj između Menhetna i Bruklina.

 

Impajr Stejt Bilding (Empire State Building) je trenutno najviša zgrada u Njujorku. Visoka je 380, a sa TV antenom 449 metara. Sa visine od preko 300 metara se vidi „Velika Jabuka“ kao na dlanu. 

 

Nekoliko stotina metara dalje je čuveni Tajms Skver. Na fasadama skoro svih zgrada su ogromni ekrani preko kojih se emituju reklame, podaci sa berze i program pojedinih televizija.

 

Oko Tajms skvera je na desetine svjetski poznatih pozorišta. Nalaze se ne samo u čuvenom bulevaru Brodvej već i u okolnim ulicama. Mjuzikli su najpopularniji. Chicago je predstava koja se najduže igra na Brodveju.

 

Cental park je oaza Njujorka. Prostire se od 59. pa sve do 110. ulice između Central Park West i Pete avenije.

 

Njujorčani dolaze u toku pauze za ručak da se na kratko odmore ili da se druže sa prijateljima. Teško je nabrojati sve sadržaje koje ovaj park nudi. Ima nekoliko jezera, mali zološki vrt, Belveder zamak, Botaničku baštu, ljetnju pozornicu. Na njoj se tokom ljeta održavaju koncerti velikih svjetskih izvođača. Gotovo svaki kutak parka je sređen i čist.

 

Prepješačite preko Central parka da bih stigli do Metropoliten muzeja. Met, kako ga Amerikanci skraćeno zovu, je najveći i najznačajniji muzej u čitavoj državi. 

 

Obavezno se prošetajte do Gradske biblioteke, Rokfeler centra, Katedrale Svetog Patrika, čuvene dvorane Radio City Music Hall i nebodera Donalda Trampa.

 

Šetnju nastavite u živopisnom kvartu Soho (skraćenica od South of Houston). U neposrednoj blizini je Kineska četvrt.

 

Ne zaboravite da posjetite čuveni Gugenhajm muzej. Ovu neobičnu zgradu je dizajnirao Frenk Lojd Vrajt (Franck Lioyd Whright). Solomon R. Gugenhajm je želeo da tu smjesti Museum of Non-Objective Painting. Na žalost i Gugenhajm i Wrajt su preminuli prije završetka izgradnje ovog komplikovanog objekta. 

 

Obilazak Njujorka ne možete završiti, a da ne posjetite Linkoln centar. To je ogroman kompleks kulturnih ustanova. Rokfeler je finansirao izgradnju ovog centra tokom šezdesetih godina prošlog vijeka.

 

Napravljeno je čak osam dvorana: koncertna za Džulijard (Juilliard) – Akademiju umjetnosti, simfonijska za Njujoršku filhramoniju, sala za Metropoliten Operu, sala za Njujorško nacionalno pozorište, sala za Vivian Beumont za mjuzikle sa Brodveja, Mizzi Newhouse pozorište i Linkoln Jazz centar.

 

Takođe, morate posjetiti i Muzej Moderne umjetnosti MoMA. 

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.