x

Posjetite Valensiju!

Prijestonica okruglog pirinča, tapas barova i trapezaste arhitekture, Valensija je centar umjetnosti i nauke, pravo gastronomsko otkriće… Nalazi se u centralnom dijelu mediteranske Španije.

Ako želite negdje da otpujuteje, predlažemo vam da posjetite Valensiju.

 

Valensija, glavni grad mediteranskog dijela Španije, počinje da se budi sa zalaskom sunca. 

 

Ovaj grad, koji je ušuškan u nekadašnjem koritu rijeke Turije, ostaviće vas bez daha čim kročite u njega. 

 

Nešto što će vas oduševiti jeste arhitektura multifunkcionalnog kompleksa Palau de les Arts, koji oslikava siluetu ribe. Ili da pomenemo najveći akvarijum u Evropi, čije rebraste „školjke” kriju pravi gastronomski biser, restoran Submarino, s lusterima koji podsjećaju na jato svjetlećih meduza.

 

Osim što u gradu postoji kulturni park u kome se nalaze opera, planetarijum, akvarijum i muzej nauke, tu je i nekoliko institucija prvog reda: Muzej lijepih umjetnosti, Nacionalni muzej keramike i Muzej moderne umjetnosti (popularni IVAM).

 

Nešto na šta treba da obratite pažnju jeste veliki trg Ajuntamijento, čiji motivi u kamenu otkrivaju bogatstvo valensijskog tla, kao i na zadivljujuću rokoko fasada Nacionalnog muzeja keramike. 

 

Restoran La Sucursal u ponudi ima modernu varijantu legendarnog španskog kolača od bundeve (arnadi), te je ovo mjesto koje obavezno morate posjetiti.

 

Još jedan restoran koji morate posjetiti, pored La Sucursala, Submarina ili El Alto de Colonajeste, jeste Riff, u kojem mnogi poznati ljudi iz grada odavno imaju rezervisano mjesto. Jelo koje vam preporučujemo jeste: lagana salata od rukole i pileća džigerica golicaju nepca, obavezno uz čašu rizlinga.

 

Specijalitet u Valensiji, jeste okrugli pirinač potiče s pirinčanih polja u Albuferi koja su davno u prošlosti obrađivali Arapi. I upravo ovdje, u okolini El Palmara, na petnaest minuta od istorijskog centra Valensije Kaska Antigva, mogu se probati najbolje paelje u zemlji.

 

Dok se proizvodi sa obale (riba i morski plodovi) sjajno slažu sa onim iz kontinentalnog dijela (pasulj, repa, piletina, zečetina, puževi, žablji bataci), lokalni recepti imaju kao sastojke masnu jegulju, šafran, boraniju i fenomenalne planinske puževe (tzv. baqueta) koji se mogu kupiti na Centralnoj pijaci.

 

Meni hotela Neptuno ozbiljno konkuriše susjednom restoranu La Pepica, takođe poznatom po specijalitetima s pirinčem (paelja s račićima, školjkama...), a u koji je nekada često dolazio Hemingway. 

 

U kvartu Kabanjal na nekoliko koraka od plaže,  u svakom od ovih luksuznih tapas barova nekada se služio vermut starim morskim vukovima. Danas su tu šifoni s vodom iz Seltza, police sa zanimljivim bocama, bar u bijelom mermeru, ali i dalje se osjeća duh starih vremena.

 

U istoj ulici na ulazu u Casa Montanu možete probati s nogu krokete od bakalara, pasulj kuvan na pari i punjene paprike.

 

I najzad, znajte da će u Alkazaru kompliment na račun račića s bijelim lukom, prženih crvenperki ili jagnjetine na žaru sa zečjim paprikašem biti shvaćen kao poziv da vas ponovo usluže.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.