x

Posjetite ovih 5 dvoraca iz bajke!

Vjerovatno ste davno prestali da vjerujete u bajke, ali nakon što vidite ove dvorce, vrlo je moguće da ćete opet početi...

Dvorac Hoencolern, Njemačka 

 

Izgrađen na planini Hoencolern, na 855 metara nadmorske visine, dvorac je jedan od najljepših u Njemačkoj. Sagradila ga je porodica Hoencolern koja je u srednjem vijeku vladala Njemačkom. Spolja izgleda impresivno, a ništa manje ni iznutra gdje posjetioci mogu da uživaju u luksuznom enterijeru. 

 

Kada ići tamo? 

 

Tokom cijele godine, provjerite samo kad su otvorene kraljevske odaje, jer za to postoje tačno određeni dani. Nalazi se samo 50 km od Štutgarta, a od parkinga do vrha planine vozi vas autobus.

 

Dvorac Pena, Sintra, Portugal 

 

Ovaj romantični dvorac nalazi se na vrhu prekrasnog brežuljka. Nalazi se na listi sedam portugalskih čuda i česta je turistička destinacija. Sintra je zapravo dio Lisabona, tako da ko god posjeti glavni grad Portugala, po pravilu posjeti i Penu. Dvorac pruža predivan pogled na cijeli grad. 

 

Kada ići? 

 

Bilo kad osim od 25.12. do 1.1., kada je dvorac zatvoren. Do Sintre ćete lako doći iz Lisabona javnim gradskim prevozom.

 

Dvorac Herst, San Simeon, Kalifornija, SAD 

 

U pitanju je dvorac iz 20. vijeka, koji je izgradio medijski magnat Vilijam Randolf Herst. Nakon njegove smrti ostavljen je u nasljedstvo državi Kaliforniji. Od tada je otvoren za javnost, a u njemu se nalaze vrijedne skulpture i slike. Dvorac je čisto ogledalo luksuza. 

 

Kada ići? 

 

Dvorac je zatvoren samo na Dan zahvalnosti i Božić, tako da termina imate koliko vam god volja!

 

Dvorac Nojšvanštajn, Hoenšvangau, Bavarska, Njemačka

 

Najslavniji i najpoznatiji evropski dvorac istinski je dragulj Bavarske. Sagrađen je u 19. vijeku zahvaljujući novcu i bogatstvu Ludviga II. Enterijer ovog neoromaničkog dvorca ukrašen je temama i likovima iz Vagnerovih opera. Ono što još oduzima dah je i pogled iz dvorca na okolinu. 

 

Kada ići? 

 

Dvorac je otvoren cijele godine, osim 24., 25., 31. 12. i 1. 1. Do podnožja dvorca možete doći vozom iz Minhena, a potom pješačiti, ili uzeti autobus do vrha.

 

Versaj, Francuska 

 

Ovaj dvorac iz 18. vijeka jedno je od najpoznatijih i najimpresivnijih mjesta na cijelom svijetu. Dokaz je raskošnog života kralja Luja XIV, a danas je jedno od najposjećenijih mjesta Francuske. Posebno su zanimljivi uređeni vrtovi, kojima obavezno treba prošetati. 

 

Kada ići? 

 

Dvorac je otvoren svaki dan osim ponedjeljkom, a do njega se dolazi autobusom, metroom, ili vozom iz Pariza.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.