x

Poslije ovog video snimka, svijet više neće biti isti!

Snimci koje vidite podstiču sa prvog komercijalno dostupnog satelitskog sistema koji svakodnevno emituje video snimke visoke definicije. U pitanju je mikro-satelit Skajsat-1, snimci koje emituje su impresivni, a implikacije su zadivljujuće, i istovremeno zastrašujuće.

“Kompanije po prvi put mogu da nadgledaju mrežu svojih pogona i objekata u svijetu, preko snimaka u pokretu, bez potrebe da angažuju avion, ili tim na terenu”, piše Džon Klark sa Skajboksa na svom ovonedjeljnom blogu.

Vizija ove kompanije je da “obezbijedi blagovremene satelitske podatke koji daju uvid u svakodnevne aktivnosti u cijelom svijetu”.

Digitalni kartografi sada pronalaze načine da se ovaj nov izvor geosvemirskih podataka iskoristi, ali već i sama mogućnost da se neki dio svijeta nekoliko puta na dan posmatra iz svemira otvara velike perspektive.

Kakvi će ovi uvidi biti, i ko će od njih imati koristi, još uvijek nije jasno. Do sada niko izvan vojske nije imao pristupa takvim podacima, a teorijski će biti moguće da se iz svemira prati svaki pojedinac na planeti.

Veliki potencijali postoje i kada je riječ o privrednim granama kao što su poljoprivreda, aerodromi, nadgledanje postrojenja, bezbjednost, upravljanje lancima snabdijevanja i nukelarne elektrane.

U planu izgradnja 24 satelita koji će pokrivati cijelu Zemlju

U pitanju je najsavremenija tehnologija, stvorena po principu: Kolika je najmana kutija u koju može da se smjesti nešto od komercijalne vrijednosti? Tražio se sistem koji šalje kvalitetne snimke iz svemira, dovoljno visoke rezolucije da prikažu ekonomske aktivnosti, a pritom i jeftine i brojne (tajmlajn).

Skajboks smatra da je taj zadatak ispunio, s obzirom da je njegov Skajsat veličine telefonskog imenika, a troši manje energije nego sijalica od 100 vati.

Skajboks trenutno kreće u poslovnu ofanzivu: prodaje sisteme za snimanje slika i video snimaka iz svemira i gradi Skajnod stanice na tlu u različitim zemljama.

Kompanija trentuno planira da izgradi konstelaciju od 24 satelita, koji će biti u stanju da pokriju gotovo cjelokupnu Zemljinu površinu. 

Dobrodošli u budućnost!

Izvor: blic.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.