x

Postojanje vode 170 svjetlosnih godina od Zemlje!

Prvi put je izvan Sunčevog sistema otkriveno postojanje vode na ostacima stjenovite planete ili asteroida. Je li ovo dokaz postojanja nastanjivih planeta u ovom egzoplanetarnom sistemu?

Znanstvenici su otkrili postojanje ostataka stjenovite planete ili asteroida izvan Sunčevog sistema, čije je 26 posto mase činila voda. Ovo je prvo otkriće postojanja vode  na nekom terestrijalnom, Zemlji sličnom tijelu u egzoplanetarnom sustavu, za razliku od plinovitih divova.

Ovo tijelo je ostatak planete ili asteroida. Hrpa krhotina koja kruži oko svoje zvijezde, bijelog patuljka zvanog GD 61. Otkriće je objavljeno u  časopisu Science 10. oktobra 2013. godine. “Ova otkrića definitivno potvrđuju potencijal postojanja nastanjivih planeta u ovom egzoplanetarnom sistemu” navodi u svojoj izjavi Jay Farihi, astronom sa Univerziteta Cambridge, vođa istraživačkog tima.

Bijeli patuljak GD61 ima  nevjerovatnu gustoću – u promjeru  približno jednak Zemlji, ima masu otprilike poput Sunca, što slikovito prikazano znači da bi žličica ove zvijezde težila otprilike 5,5 tona.

Najnovija  analiza krhotina koje okružuju zvijezdu upućuje na to da je GD61 nekada davno pružao mnogo više gostoljubivo okruženje. Naime, analizirajući podatke  iz svemirskog teleskopa Hubble britanski i njemački astronomi razotkrili su hemijski sastav ovog planeta. Između ostalih elemenata pronađeni su dokazi  postojanja velikih količina kisika, kojeg objašnjava atmosfera zvijezde GD61.

Te velike količine kisika mogle bi biti povezane sa vodom ili ugljikom, navodi u svojoj izjavi Boris Gänsicke, astronom sa Univerziteta  Warwick, koji je sudjelovao u istraživanju. Kako su u ovom slučaju, Farihi, Gänsicke i njihov kolega Detlev Koester sa Univerziteta Kiel pronašli vrlo male količine ugljika u GD 61, zaključuju da je prisutni kisik dokaz postojanja vode.

Čak i u svojim najboljim danima ovaj je planet (ili asteroid) bio vrlo malih proporcija, vjerovatno oko 0,15%  veličine planete Zemlje, nešto poput patuljaste planete Ceres u našem Sunčevom sistemu. Bio je također iznimno bogat vodom, koja je činila čak 26%  njegove mase. Za usporedbu, na Zemlji voda čini 0,023% mase.

Uništen je prije više od 200 miliona godina, kada je njegova zvijezda G5 iscrpila svoje zalihe goriva te više nije mogla  izdržati fuzijske reakcije, a njeni vanjski slojevi su se ugasili kao dio maglice, dok se njena unutarnja jezgra urušila prema središtu, pretvarajući je u bijelog patuljka.

Ovo otkriće moglo bi predstavljati i  projekciju budućnosti same planete Zemlje i njenog Sunca budući da se sudbina koja je zadesila G5 predviđa za oko 97% zvijezda Mliječnog puta, uključujući i Sunce.

Osim toga,  novootkriveni planet, odnosno njegovi ostaci, pružaju novu nadu za postojanje nastanjivih egzoplaneta. Naime, ovo se tijelo, kako je rečeno, u mnogome može usporediti sa Ceresom. Mnogi znanstvenici nagađaju o mogućnosti da su maleni planet i asteroid poput Ceresa donijeli vodu na Zemlju. Pronalazak dokaza vodenog terestrijalnog tijela u sistemu druge zvijezde povećava vjerovatnost da se takvi procesi odvijaju i drugdje.

Izvor: znanost.geek.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.