x

Povlače se policijski presretači u Americi!

Policijski presretači, često viđen gost na našim, ali i inozemnim prometnicama, većinom utjerivanju strah u kosti svim vozačima s malo težom nogom na gasu, u SADu boluju od dječjih bolesti.

Iako većina vozača „normalnih automobila“ percipira  policijske presretače kao sinonim snage, pouzdanosti itd. u SADu je priča malčice drugačija. Naime jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača automobila, kako u SADu tako i u ostatku svijeta, General Motors, objavio je kako svi presretači proizvedeni u periodu od kolovoza 2009. do  prosinca 2013. godine moraju hitno biti isključeni iz prometa. Razlog? Korozija.

 

U svijetu gdje se karoserija i mehanika izrađuju od materijala otpornih na koroziju i premazuju se raznoraznim sredstvima, gotovo da i nema automobila koji proizveden u posljednjih nekoliko godina, a da ga je korozija ozbiljnije ugrozila. Međutim, tu je SAD. Naime, GM povlači već spomenute presretače zbog korozije koja se pojavila na rashladnom sustavu, a zbog koje bi rashladna tekućina mogla izazvati  kratki spoj na električnim instalacijama ako s njima dođe u kontakt. Iako će se svatko normalan zapitati kako je to moguće čuda se očito događaju. Vijest možda i nije toliko zanimljiva i važna koliko je zapravo tragikomična.

 

Međutim, logično pitanje koje se postavlja tiče se minimalnih zahtjeva koje vozilo mora ispuniti da bi ga se nazvalo „presretač“? Tako je na primjer u javnoj nabavi za vozila presretača, koji budno paze naše prometnice, a koja je bila raspisana 2015. godine propisano da vozilo mora imati dizelski motor sa šest cilindara i mora razvijati najmanje 218 konjskih snaga!  O ostalim zahtjevima bi se dala provesti rasprava no ovo nije mjesto za to!?  Na natječaju je „pobijedio“ jedan Njemački proizvođač. Vratimo se na priču …

 

Ovo povlačenje zahvatilo je gotovo 50.000 policijskih SUVova. Inače, za razliku od naših, presretači u SADu razvijaju malčice bolje performanse. Uz standardnu opremu koja se tiče svjetala, radara i svih onih spravica koje izazivaju strah kod prekršitelja zakona, vozila su opremljena aluminijskim naplatcima veličine 17 inča, 5.3 litrenim V8 motorom koji razvija 355, odnosno 380 konjskih snaga i različitom drugom opremom koju smo navikli viđati u SUV modelima.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.