x

Povodom svjetskog Dana borbe protiv nasilja i 16 dana aktivizma, Avon pokreće kampanju “Čitaj između redova”!

Ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati. Tema je to kampanje “Čitaj između redova”koju je pokrenuo Avon povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv nasilja u porodici, te 16 dana aktivizma koji završavaju 10. 12. na svjetski Dan pravde. Partneri cijelog projekta su Fondacija lokalne demokratije i Sigurna mreža koji svojim radom i pružanjem skloništa ženama direktno pomažu u rješavanju problema, ali i borbi protiv nasilja općenito.

U Bosni i Hercegovini, Avon je prisutan od 2003. godine kada je osnovan Avon Cosmetics BiH d.o.o. Riječ je o kompaniji s bogatim naslijeđem i tradicijom, temeljenoj na čvrstim vrijednostima i principima koji potiču od osnivanja Avona u SAD-u prije više od 125 godina. Kao dio Dunavske regije od 2011. godine, Avon Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najuspješnijih regija u Europi. Kao jednu od tajni uspjeha u Avonu ističu važnost poznavanja potreba kupaca i korištenje svake prilike za unapređenje odnosa s njima. Tokom svake kampanje, koja traje po 3 sedmice, Avon lansira nove proizvoda i nudi neodoljive ponude, a godišnje izdaje 17 brošura. Avon je ``kompanija za žene``. Ponosan je na svoju dugu tradiciju predanosti ženama i to je istovremeno jedan od najznačajnijih faktora koji Avon razlikuje od drugih kompanija. Kao poslodavac, Avon vjeruje kako su ljudi najveće bogatstvo kompanije. Avon prihvaća različitost zaposlenika te osigurava priliku za razvoj i napredak svakom zaposleniku te ih nagrađuje u skladu s tim. Tvrtka Avon Cosmetics BiH je aktivna na području borbe protiv raka dojke i nasilja nad ženama s ciljem poboljšanja i spašavanja života žena. Već je 2007. Avon u Bosna i Hercegovina krenuo s proizvodima s rozom vrpcom kao regularnom ponudom u svojoj brošuri tako započevši svoj humanitaran rad, a 2008. je uveo i posebne proizvode sa simbolom vječnosti kao podršku borbi protiv naslija nad ženama. KOmpanija je organizirala i brojne humanitarne akcije, poput tri izdanja AVON Šetnje za život za podizanje svijesti o potrebi redovnog pregleda te prikupljanja sredstava za udruženja žena oboljelih od raka dojke kao i nabavku prijeko potrebnih mamotom i mamograf mašina.

Svako može pomoći tako da posjeti stranicu progovoriprotivnasilja.ba i podijeli video kampanje sa stranice, a ako ste doživjele nasilje ostavite svoju priču u anonimnoj ispovjedaonici. 

 

Ponosni smo što možemo reći da nam se u kampanji pridružila i poznata glumica Zana Marjanović kao glasnogovornica kampanje, te vas pozivamo da poslušajte i njenu izjavu. 

 

Svjesni smo da je svaki glas važan jer samo ako glasno progovorimo, možemo nešto stvarno i učiniti

 

U okviru ove kampanje Avon je uručio i značajnu donaciju od 25.000 KM Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži te tako direktno pomogao rad sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini kao i programe podrške onima koji su preživjeli nasilje.

 

- „Ponosni smo što i ova donacija Avona ide onima kojima je to zaista potrebno.Globalna misija i djelovanjeu lokalnim zajednicama pokazuju predanost kompanije Avon da poboljša živote žena širom svijeta. Avon Bosna i Hercegovina prepoznao je važnost baš ove borbe, jer nasilje u porodici izrazito je često i svi zajedno trebamo biti svjesni koliko je važno govoriti o njemu, boriti se protiv njega i zaustaviti ga. Svi zajedno moramo progovoriti i učiniti da se poboljšaju životi žena u našoj zemlji“, rekla je Šejla Korjenić, PR specijalista Avona u Bosni i Hercegovini.

 

„Avon je već ranije bio naš partner u borbi protiv nasilja u porodici, i pokazao se kao idealan partner, svjestan važnosti društveno odgovornog rada  i ulaganja u zajednicu. Smatram da se samo tako može postići cilj u smislu pomoći žrtvama, ali i u podizanju svijesti građana o problemu nasilja u porodici u našem društvu. Ono što je bitno istaknuti je da se nasilje u porodici uvijek treba prijaviti nadležnim organima i da osobe koje se suočavaju s njim potraže adekvatnu pomoć. A nju mogu uvijek naći na besplatnim SOS  linijama. Što se tiče donacije koja nam je danas uručena, sredstva će se raspodjeliti za 8  Sigurnih kuća koje djeluju na teritoriji BIH, članica Sigurne mreže BiH i ona će svakako doći u prave ruke.“, rekla je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, organizacije koja djeluje u oblasti zaštite, promocije i unapređenja ljudskih prava te je postala neizbježan partner institucijama na polju zaštite ljudskih prava.

 

Zahvaljući radu Fondacije lokalne demokratije i Sigurne mreže veliki broj života je spašen. Zato apelujemo na sve građane da prijave slučajeve nasilja u porodici na besplatne brojeve koji postoje upravo da bi se isti mogli prijaviti. Prijavite nasilje u porodici na 1264 u republici Srpskoj i na broj 1265 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Pozvani ste da progovorite o nasilju,  jer ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati.

 
Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.