x

Pravila za sočan i ukusan kolač!

Pečenje kolača u kalupima, posebno onih dugaljastih, nije isto kao da radite klasični kolač u limu. Postoje malo drugačija pravila, ali srećom pa su vrlo jednostavna, a kolač će ispasti nevjerovatno ukusan.

Takozvani `pound cake` zapravo je kolač pravougaonog oblika koji se peče u visokom kalupu pa treba znati nekoliko osnovnih pravila koja vam mogu i inače biti od koristi kod pripreme poslastica.

 

Suvi sastojci

 

Brašno, gustin i slični suvi sastojci ponekad imaju grudvice pa ih je potrebno promiješati prije korištenja. Uzmite viljušku ili mutilicu i promiješajte brašno, a zatim uzmite mjeru koja vam je potrebna.

 

Jaja i maslac

 

Kako bi se bolje integrisali s ostalim sastojcima, za gotovo sve vrste kolača maslac i jaja trebaju biti na sobnoj temperaturi. U principu bi trebali biti nvan frižidera i nekoliko sati prije upotrebe, piše kulinarski magazin Bon Apetitt. Takođe naglašavaju da maslac ne biste trebali otapati u mikotalasnoj jer će se spoljašnje strane rastopiti prebrzo, a unutrašnjost ostati prehladna.

 

Razradite maslac

 

Za kolače u kalupu takođe je važno izraditi maslac prije nego što ga pomiješate s ostalim sastojcima, a onda još sve dobro izmiksati. Računajte da vam je potrebno oko pet minuta miksanja da bi se zaista sve povezalo jer inače se može dogoditi da ostanu komadići nekih sastojaka ili da se, na primjer, šećer ne rastopi do kraja tokom pečenja pa će se osjetiti ‘pod zubima’.

 

Dodavanje suvih sastojaka

 

Nakon što ste, na primjer, izradili maslac i šećer, započnite sa suvim sastojcima, ali tada više nemojte žestoko miksati kako ne biste izgubili kremasti izgled i fini ukus kolača. Sastojke polako miješajte spatulom i dodajte malo po malo. 

 

Namažite kalup

 

Bila bi šteta da zbog ovakve greške pola ukusnog kolača ostane zalijepljeno za kalup. Stoga je važno da malo omekšalog maslaca ostavite sa strane i prije pečenja namažete po cijelom kalupu, a zatim malo pobrašnite. Kolač se neće primiti i lako će iskliznuti u komadu.

 

Ne pretjerujte s pečenjem

 

Da bi ostao sočan, kolač u kalupu ne treba peći na temperaturi višoj od 175 stepena Celzijusovih. Jedna od urednica i kuvarica Claire Saffitz, ističe da kalup treba staviti na sredinu rešetke u pećnici i jednom ga okrenuti, u pola sata. Ako ste dobro izradili maslac, u kolaču se rade mali mjehurići koji se šire, a ako kolač malo pukne, znači da ste to dobro odradili. Je li kolač gotov, najlakše ćete isprobati ako ga ubodete čačkalicom, nožem ili viljuškom, a moraju ostati čisti, bez smjese. Takođe ćete primijetiti da se ćoškovi kolača odvajaju od kalupa.

 

Posljednje, ali ne manje važno pravilo

 

Nekoliko minuta nakon što je kolač pečen, oprezno ga izvadite i pustite da se hladi 20-ak minuta. Ne smije ostati u kalupu jer će nakupiti vlagu, a ne smijete se ni rezati dok se dovoljno ne ohladi jer će se razdvojiti.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.