x

Pravoslavci slave Svetog Nikolu: OVO danas ne valja raditi!

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas obilježavaju ljetnjeg Svetog Nikolu, praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca. Današnji praznik spomen je na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenijete iz Mire u Bari.

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli koji se proslavlja 19. decembra. Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obilježavaju kao preslavu, i obrnuto. Iako kalendarski ne pripada ljetu, zbog najčešće lijepog vremena kada ``pada`` ovaj praznik, u narodu se naziva i ljetnji Sveti Nikola.

 

Prilikom prenosa svetih moštiju, desila su se mnoga čudesa. Iscijeliše se bolesni, hromi i slijepi, gluhi i bijesomučni. Ta čudesa i čudesna iscjeljenja dešavaju se i dan danas, a vjernici širom svijeta mole se ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti.

 

Na ovaj dan prema vjerovanjima nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. U nekim krajevima održao se i običaj darivanja djece na današnji praznik, jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.