x

Prečesto dopisivanje šteti ljubavnim vezama!

Dobre veze temelje se na dobroj komunikaciji, a tekstualne poruke predstavljaju oblik iste. Ne bi li onda često dopisivanje, koje je danas veoma popularno, trebalo voditi i boljim ljubavnim odnosima, zapitali su se znanstvenici. Razmjena poruka putem društvenih mreža i različitih servisa za dopisivanje zamijenila je mnoge razgovore koje bismo prije obavljali telefonski, no nisu samo telefonski računi ti koji su se smanjili – stručnjaci potvrđuju da se čestim dopisivanjem također smanjuje količina kvalitetne komunikacije između partnera.

U nedavnom istraživanju Sveučilišta North Carolina znanstvenici su pokušali otkriti način na koji učestalo dopisivanje utječe na ljubavne veze. U tu svrhu proučavali su dopisivanje, telefonske pozive, e-mail, chat i Skype razgovore, te kontakt s partnerom licem u lice 395 studenata u nešto trajnijim vezama. Dok neki gotovo ni nisu razmjenjivali tekstualne poruke, drugi su ponekad slali i do 500 poruka dnevno, što je činilo čak 90% komunikacije s njihovim partnerima! Ovaj nezanemariv broj pokazao se veoma pogubnim za kvalitetu odnosa – u suprotnosti s pretpostavkom da će se s povećanjem količine tekstualnih poruka povećati i drugi načini komunikacije, dopisivanje ih je jednostavno zamijenilo! Ispitavši zadovoljstvo odnosima, istraživači su otkrili da se u pravilu povećanjem broja tekstualnih poruka proporcionalno smanjuje zadovoljstvo vezom.

 

Prema svemu sudeći, osobe koje najčešće izabiru dopisivanje kao primarni oblik komunikacije su one koje se nisu spremne vezati – dopisivanje im omogućuje držanje sigurne udaljenosti i određenu kontrolu nad količinom informacija koje dijele. Nešto problematičniji slučaj javlja se kod nesigurnih osoba, koje traže česte potvrde ljubavi i interesa, pa im partnerova dostupnost na neki način smanjuje osjećaj nesigurnosti.

 

Koliko god voljeli tekstualne poruke zbog brze komunikacije, partneri bi prije svega trebali sagledati svrhu dopisivanja – postoji li stvarna potreba za njim ili se ono odvija na štetu kvalitetne komunikacije? Ozbiljne razgovore, rasprave i loše vijesti uvijek valja zadržati za razgovor licem u lice, a lijepim vijestima i šalama se ljepše od srca smijati zajedno s partnerom, zar ne? Dakako, komunikacija putem tekstualnih poruka ne mora u svakom slučaju biti loša. Umjesto teških rasprava ponekad mu jednostavno pošaljite poruku podrške ili slatko „volim te“.

 

Izvor: calamagazin.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.