x

Prednosti i mane različitih deterdženata!

Današnje tržište deterdženata za pranje rublja bogato je ponudom različitih proizvođača, namjena i mirisa.

Više nije riječ samo o otklanjanju mrlja, već i o osvježavanju boje te očuvanju tkanina.

 

Ali, svi oni se mogu podijeliti u tri glavne grupe  deterdžent u prašku, kapsulama i tečni deterdžent.

 

Svaki djeluje na način da otapa nečistoću koju pri tome veže na sebe i uz pomoć vode je otklanja s veša. Ali, različite vrste deterdženta imaju drugačije prioritete, među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost.

 

1. PRAŠAK

Iako ovakav deterdžent za veš nije ``moderan`` kao druge dvije vrste deterdženata, još uvijek dominira tržištem. Posebno kod jako zaprljanog veša jer mu se efikasnost ne smanjuje niti kod jako napunjene mašine.

 

Pogodniji je za tvrdu vodu od tečnog deterdženta, a i sadrži aktivatore bjelila koji se ne mogu koristiti u tečnoj verziji.

 

2. TEČNI

Sve veći broj brendova tečnog deterdženta u pakovanju nudi i aplikator za nanošenje deterdženta na mrlju, ukazujući tako da su odlični saveznici za ciljano uklanjanje mrlja.

 

Mnogi ga biraju kada žele osvježiti odjeću, oprati crni veš ili onaj naglašenih boja za koji su namijenjeni specijalizovani tečni deterdženti.

 

Većina tečnih deterdženta za bijeli veš su plave boje zbog plavog pigmenta zaslužnog za bjelji izgled tkanine.

 

Ipak, upravo zbog sastojka koji čuvaju boju u tkanini često se gubi na mirisu. Mnogi kao nedostatak ovog oblika deterdženta ističu neekološku plastičnu ambalažu.

 

3. KAPSULE

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava konzistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta.

 

Najveća mana ovih mekanih jastučića privlačnih boja je što su privlačni najmlađima koji ih mogu zamijeniti za slatkiše. Tako da ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van njegovog domašaja.

 

Kako bi kapsule bile što efikasnije, stavite ih u bubanj prije nego što ga napunite vešom. Na taj način će se pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja bijelih mrlja na odjeći. Jedna kapsula je po pravilu dovoljna za napunjen bubanj.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.