x

Predsjednik HNS-a šokirao Srbiju!

Davor Šuker stvarno zna odabrati trenutak. Nakon što je Josip Šimunić pozdravom “Za dom” uznemirio duhove ustaša i partizana te izazvao bijes među Srbima s obje strane granice, Šuker je komšije šokirao najavom kako će Hrvatska biti prva zemlja koja će odigrati prijateljsku utakmicu s Kosovom, čim to FIFA dopusti.

 

Kosovo, uprkos nastojanjima tamošnjeg nogometnog saveza i lokalnih političkih moćnika pomognutim albanskim lobijem u Švicarskoj, još uvijek nije punopravni član nogometnih organizacija.

Pravila nalažu da Kosovo mora priznati većina zemalja članica UN-a, a tek onda može ući u punopravno članstvo UEFA-e i FIFA-e. Kosovo vjeruje da se taj dan bliži, a riječi ohrabrenja stižu im sa svih strana, osim Srbije i njenih saveznika u UEFA-i, Španjolske i Rusije. No, ako prvaci svijeta nisu uspjeli zaustaviti nedavno nogometno priznanje Gibraltara, Srbija će još teže zaustaviti nogometnu samostalnost Kosova.

Kosovari su se bacili u potragu za protivnikom koji bi uveličao historijsku prvu utakmicu, a Hrvatska je od ranije spominjana kao favorit, uz BiH i Mamićev Dinamo. Prije nekoliko godina upravo su zagrebački “modri” bili blizu odigravanja utakmice s Kosovom, no odustali su zbog pritisaka Srbije i UEFA-e.

Davor Šuker za Avazov “Sport”  je potvrdio kako će Modrić, Srna, Mandžukić i ostali Kosovu biti ono što je Hrvatskoj bio SAD 17. listopada 1990. godine.

“Igrat ćemo u Prištini sa Kosovom. Samo da dobiju zeleno svjetlo FIFA-e”, izjavio je Šuker potvrdivši želju Fadila Vokrija, predsjednika kosovskog saveza, koji je nedavno najavio isto.

Zorislav Srebrić je komentirao i raspodjelu bogatstva od Svjetskog prvenstva.

“Nema kamiona, miliona maraka, eura, dolara… Dobit će se izvjesna svota, ali nije toliko koliko se piše. I to što se dobije ide na rashod, ide na premije. Samo za pripreme uoči Brazila otići će oko milion eura. Za saveze kakvi su naši i bosanski najbolji omjer podjele bio bi 70:30 u korist Saveza, da bi savezi živjeli i „hranili“ druge selekcije”, rekao je Srebrić.

Izvor:sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.