x

Predstavljen Peugeot 108!

Nakon što su prve fotografije nove 108-ice, kao i u slučaju Renault Twinga, eksluzivno objavljene u njemačkim medijima i Peugeot se odlučio da proširi priču o svom novom modelu.

Peugeot 108 u istoriju šalje svog prethodnika 107, ali se zadržava u svetom trojstvu sa bratskim modelima Citroënom C1 i Toyotom Aygo čije premijere se očekuju u skoroj budućnosti. Mada dolaze iz iste kuće između njih će se kao i do sada voditi bespoštedna borba, s tom razlikom da će na tržištu biti puno ozbiljnijih igrača poput novog Twinga, ali i Volkswagen Up-a.

Za razliku od Twinga, koji za sada nastupa samo u verziji sa pet vrata 108-ica će kao i do sada biti dostupna u verzijama sa troje i pet vrata. Novi detalj koji bi se trebao dopasti ljubiteljima Peugeot je sklopivi platneni krov u stilu Fiata 500 i Citroen DS3. Ovaj model se zove Top 108. Platneni krov je širok 80 cm i 76 cm dugačak. Nova 108-ica je dugačka 3,47 metara i široka 1,62.

Ona je četiri centimetra duža od 107-ice, ali i četiri uža. Ima krug okretanja od 9,60 metara. Prtljažnik nudi osnovni kapacitet od 196 litara.
Za razliku od spartanski opremljene 107-ice nova 108-ica će imati i bogatiju serijsku i opcionu opremu sa 7-inčnim na dodir osjetljivim centralnim ekranom i multimedijalnim sistemom, koji će uključivati podršku za telefon, internet, navigaciju...

Tu su i nadzorna kamera, zatim automatski klima uređaj, sistem bezkontaktnog otključavanja i zaključavanja vozila sa Start/stop tasterom. U ponudi će se naći mnoštvo različitih dezena presvlaka i plastičnih dijelova enterijera. Kupci će moći da biraju između tri Peugeotova standardna paketa opreme: Access, Active i Allure.

Kad su motori u pitanju, u ponudi će se od starta prodaje naći dva benzinska trocilindraša:1.0 od 68 KS i 1.2 sa 82 KS ( 99 g CO2 / km ). Ručni mjenjač je standard, a automatski dolazi kao opcija. Najavljen je i maleni 1.0 e - HDi dizelaš s emisijom štetnih gasova od 88 g/km. Nova 108-ica će premijeru imati početkom marta na sajmu automobila u Ženevi, a na tržištu bi se trebala naći u ljetnim mjesecima.

Izvor: automoto.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.