x

Prekretnica u sprečavanju prijevremenih rođenja?!

Međunarodni tim istraživača ustanovio je prvi put šest gena koji određuju dužinu trudnoće i da li će ili ne beba biti prijevremeno rođena. Prijevremeno rođenje je glavni uzrok smrti i invaliditeta novorođenčadi. U današnje vrijeme, međutim, naučnici možda imaju neka saznanja o sprečavanju prijevremenog rođenja.

 

 

 

Petnaest miliona beba širom svijeta se rodi prije vremena svake godine. Njihova mala pluća bore se da dišu i mnoge od njih umru. A, za one koje prežive, komplikacije zbog prijevremnog rođenja mogu da utiču na njihov cjelokupni život.

 

U današnje vrijeme, napokon, naučnici su možda pronašli formulu za razumijevanje uzroka tog komplikovanog poremećaja. U najvećoj do sada analizi DNK, međunarodni tim stručnjaka provjeravao je genetsku strukturu 50.000 trudnica. Oni su ustanovili šest gena koji izgleda da određuju koliko će beba ostati u majčinoj materici.

 

``Prvi put imamo naznake koje će dovesti do razumnog načina za shvatanje rizika kod žena za prijevremeni porođaj``, kaže koordinator studije Luis Muglia. Doktor Muglia kaže da naučnici odavno znaju da prijevremeno rođenje uključuje kombinaciju genetskih i faktora prirodnog okruženja. Jedan od najnovije otkrivenih gena uključen je u način na koji tijelo koristi selen, mineral koji se nalazi u zemljištu, morskim plodovima i mesu.

 

Takođe je ustanovljeno da ćelije koje se nalaze na zidovima materice imaju mnogo veću ulogu nego što se očekivalo u dužini trudnoće. Studija je pokazala i da su geni koji su odgovorni za termin porođaja zapravo sa majčine strane: ``Prvi put imamo ideju o tome koje tkivo kod majke je ono koje najvjerovatnije pokreće tkivo za prijevremeno rođenje.``

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.