x

Prekuhano, presoljeno, prepečeno...? Brza rješenja za kulinarske katastrofe!

Postoje neke stvari koje nam se dogode pri kuhinju i za koje jednostavno mislimo da nema spasa, no razmislite ponovno... i možda promijenite mišljenje.

Prekuhana tjestenina

Kad na kraju kuhanja shvatite da se tijesto prekuhalo, brzo ga stavite u ledenu vodu ili pod mlaz hladne vode, kako bi zasutavili proces kuhanja koji traje i nakon gašenja štednjaka. Nakon toga slobodno tjesteninu ugrijte pomiješanu s umakom od rajčica, jer će njegova kiselost stvrdnuti. 

 

Ustajala, tvrda peciva
Smočite prste i prijeđite njima preko peciva. Zatim ih ugrijte u mikrovalnoj pećnici (u posebnoj vrećici za podgrijavanje u mikrovalnoj), ne više od pet sekundi, ili zamotajte u aluminijsku foliju i desetak minuta grijte u pećnici na 130 stupnjeva. 
 
Prepečen kruh
Najgori dio ostružite nožem, a zatim ostatak poškropite maslinovim uljem i parmezanom, te kruh ustvari zamaskirajte u grisini, ili jednostavno iskoristite kao kruton. 
 
Prekuhano povrće
Što brže ohladite povrće u ledenoj vodi, kao i tjesteninu, a zatim kratko pirjajte na tavi zajedno s nečim kiselim (limunom, limetom ili čak narančom), prije serviranja. 
 
Zaljepljeni rezanci
Brzo ih ocijedite i isperite hladnim mlazom vode. Nakon toga rezance vratite u duboku tavi, te uz dodatak barem jedne velike žlice maslinovog ulja, podgrijte uz konstantno miješanje. 
 
Presoljena juha
Bistrim juhama dovoljno je dodati malo nekuhane tjestenine ili sirovih, oguljenih krumpira, jer će škrob pokupiti veliku količinu soli. A nakon 15-20 minuta izbacite tjesteninu ili krumpire iz juhe. 
 
Prepečena govedina
Najcrniji dio slobodno sastružite koliko ide, a zatim u meso utrljajte mješavinu papra, čilija i češnjaka, te servirajte tako crno. Ili jednostavno narežite na komadiće i koristite uz miješano povrće, salate ili pri spravljanju fajita. 
 
Ocvala `zelenjava`
Okupajte zeleno povrće na kratko u zdjeli jako hladne vode (bez leda, jer bi on mogao oštetiti listove), a zatim zamotajte u vlažni ručnik i spremite u hladnjak. 
 
Suha riba
Četkom premažite mješavinom maslaca i limuna, a zatim pospite nasjeckanim korijanderom, mažuranom ili ružmarinom. Umak će dodati vlažnost, dok će `hladni` začini poput navedenih naglasiti okus. 
 
Prezrelo voće
Kad je otišlo toliko daleko da više nije ni za voćnu salatu, iskoristite za izradu smoothija, sorbeta ili sladoleda.
 
Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.