x

Prelijepa ostrva koja morate da posjetite prije nego što NESTANU!

Oni su dragulji okeana, mala parčad raja pretočena u ostrva. Ali, ona će uskoro prestati da postoje...

Mislite da je to pretjerivanje? Ne za naučnike koji već godinama upozoravaju na opsanosti rasta nivoa mora, ne za lokalno stanovništvo koje je preživjelo katastrofalne prirodne nepogode, ne za porodice koje su morale da se sele iz svojih ognjišta.

 

Ne za Vanitu, malu državicu u Južnom Pacifiku koju je nedavno pogodio ciklon koji je odnio najmanje 44 života i ostavio 90 odsto stanovništva bez krova nad glavom.

 

Pored opustošenog Vanitua, pogledajte koja su to još ostrva kojima prijeti neposredna opasnost od nestajanja zbog uticaja klimatskih promjena. 

 

Kukova ostrva

 

Locirana na pola puta između Novog Zelanda i Havaja, lanac od 15 ostrva čine Kukova ostrva, koja možemo podijeliti na južna i sjeverna. Južna karakterišu koralni sprudovi i vulkanska ostrva, a sjeverna duboke lagune. I dok podizanje nivoa mora prijeti da ugrozi postojanje cijelog područja, sjeverna su najranjivija.

 

Francuska Polinezija

 

Tropski rajevi ove grupe ostrva su Tahiti i Bora Bora. Dok Tahiti karakterišu planine, koralni sprudovi i azurne lagune, Bora Bora se smatra najromantičnijim ostrvom na svijetu. Međutim, naučnici su otkrili da je Francuska Polinezija veoma ugrožena klimatskim promjenama - dvije trećine ostrva biće pokriveno vodom do kraja vijeka, ako se klima ne promijeni.

 

Bora Bora

 

Smješteni u centru Pacifičkog okeana, Kiribate čine 33 ostrva, koja imaju reputaciju najbolje destinacije za pecanje u svijetu. Ukoliko se globalno zagrijevanje nastavi ovim tempom, okean će progutati cijelu ovu zemlju do kraja vijeka. U očekivanju kraja, kiribatska vlada kupila je 6000 ari na ostrvu Fidži, kako bi tu preselili ljude ako dođe do potopa.

 

Kiribati

 

Ljubitelje istorije posebno privlače ova ostrva zbog njenih podvodnih grobnica gdje vječno počivaju potopljeni brodovi iz Drugog svjetskog rata. Obilasci i ronjenje na ovim mjestima su glavna atrakcija na Maršalskim ostrvima. Ipak, njihov predsjednik Kristofej Dž. Loek bio je prilično glasan povodom neprilika u koji je upala njihova nacija, govoreći da je u toku predhodnih mjeseci njegova zemlja opustošena nepredviđenim poplavama i ogromnim cunamijem koji je potopio glavni grad. ``Ovako jake i neočekivane katastrofe nisam vidio za života. Klimatske promjene više nisu samo daleka prijetnja, niti nešto što se bliži. Promjena klime je stigla``.

 

Maršalska ostrva

 

Dom najveće koralne lagune na svijetu, Nova Kaledonija, treće je najveće mjesto u Pacifiku, poslije Papua Nove Gvineje i Novog Zelanda. Bogata je riječnim dolinama, kišnim šumama, i zapanjujućim vodopadima. Raj za ljubitelje prirode, koralni sprud koji čini barijeru ostrva, uvršten je u svjetsko blago od strane Uneska zbog svog bogatog ekosistema. Ali studije objavljene 2013. godine predviđaju da će nivo mora rasti i da će Novu Kaledoniju zateći ista sudbina kao i Francusku Polineziju - nestaće pod vodom.

 

Nova Kaledonija

 

Locirana u zapadnom Pacifičkom okeanu, ostrvska nacija Palau je najpoznatija ljubiteljima ronjenja jer njeni sprudovi i pećine čine da se nađe na listi najboljih svjetskih ronilačkih destinacija. Ali zbog efekta klimatskih promjena postoji realna prijetnja da cunami zbriše ovo ostrvo sa lica zemlje.

 

Palau

 

Solomonova ostrva čini grupa od 992 ostrva koje naseljavaju tri glavne kulturne grupacije: Malezijci, Polinezijanci i Mikronezijanci. Kao turistička destinacija, ostrva su raj za ljubitelje prirode i onih koji uživaju u ronjenju, snorkelingu, i surfovanju. Ali kao i većinu ostrva u komšiluku, i njima prijeti velika opasnost od potapanja. Izvještaj Pacifičkog naučnog programa za klimatske promjene kaže da je nivo mora porastao za 8 mm od 1993. godine, što je skoro duplo više od globalnog rasta nivoa mora koji iznosi od tri do četiri milimetara godišnje.

 

Solomonova ostrva

 

Sejšeli su smješteni 1600 km od istočne obale Afrike i poznati su kao jedna od najboljih turističkih destinacija na svijetu. Ono što posjetioci ne vide od uživanja u spa tretmanima i odmaranju na plaži je to da je ovo ostrvo pretrpjelo najgore izumiranje korala na svijjetu.

 

Maldivi

 

Maldivi se nalaze na najnižoj zemljinoj tački i veoma su ranjiva na porast nivoa mora. Oni koji su posjetili ovo zapanjujuće mjesto znaju da je to raj za odmaranje, uživanje u luksuznim hotelima i ručavanje u podvodnim restoranima. Ipak, ispod sve te fantastične ekstravagancije leži surova realnost klimatskih promjena koje prijete da povuku ovo ostrvo na dno okeana.

 

Fidži

 

Kao i Maldivi, Fidži se takođe može opisati kao dragulj južnog Pacifika - zbog plaža sa bijelim pijeskom, palmama i mjestima na kojima možete sasvim da se osamite. Ostrvo je takođe poznato kao ``koralna prijestonica svijeta`` i veoma je popularno kod surfera. Ali podizanje nivoa mora predstavlja direktnu prijetnju ovom lancu sačinjenom od 332 ostrva. Poplave su već natjerale porodice da se isele iz sela Vunidogloa koje se nalazi na obali.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.