x

Preporuka nutricionista: Ovo su najzdravije vrste ribe!

Obogatite svoju trpezu ukusnom ribom i učinićete uslugu svom organizmu.

Baš kao i ostalo meso, i riba sadrži korisne aminokiseline.

 

Međutim, ono zbog čega je ova namirnica zdravija u odnosu na svinjetinu, govedinu i ostalo meso je bogatstvo omega-3 masnim kiselinama.

 

Ove dobre masnoće snižavaju nivo lošeg holesterola, smanjuju ukočenost u zglobovima, popravljaju raspoloženje i pomažu kod Alchajmerove bolesti i demencije.

 

Ipak, nisu ni sve vrste ribe isto zdrave. Zato vam predstavljamo one koje nutricionisti najčešće preporučuju.

 

Losos

 

Ova vrsta ribe sadrži nizak nivo žive, ali dosta omega-3 masnih kiselina. Losos se naročito preporučuje djeci jer sadrži ulja koja pozitivno utiču na razvoj mozga.

 

Tunjevina

 

Ovo je još jedan odličan izvor omega-3 masti. Baš kao i losos, i tuna sadrži materije koje podstiču razvoj mozga.

 

Skuša

 

S obzirom da spada u masnije ribe, nije čudo što skuša sadrži dosta omega-3 masnih kiselina. Pored toga, ova riba sadrži najmanji procenat žive.

 

Sardine

 

Ova vrsta ribe je takođe bogata omega-3 masnim kiselinama, a možete ih pripremiti sami ili jesti one iz konzerve.

 

Haringa

 

Haringa, pored zdravih masnih kiselina sadrži i aminokiseline koje obnavljaju i podstiču razvoj mišića.

 

Som

 

Možda nema dovoljno masnoće kao losos, tunjevina, skuša i ostale masne ribe, ali som ima dovoljno omega-3 masnih kiselina i zaslužuje da se češće nađe na vašoj trpezi.

 

Bakalar

 

Izaberite svoj omiljeni način pripreme bakalara i iskoristite bogatstvo zdravih masnoća i aminokiselina, prenosi B92.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.