x

Prešli 1.300 km sa jednim punjenjem baterija!

Četvoročlani japanski tim postavio je novi svjetski rekord u dužini vožnje automobilom na električni pogon sa jednim punjenjem baterija. Vozeći Suzukijev gradski mini-van Every Wagon, oni su uspjeli da prijeđu 1.300 km prije nego što su se baterije na vozilu potpuno ispraznile.

Suzukijev električni automobil neobičnog izgleda, koji je tipičan za japansko tržište, ovom prilikom je modifikovan tako što su mu ugrađene dodatne baterije. Ipak, to ne umanjuje ostvareni rezultat, jer su baterije koje su naknadno instalirane dodatno povećale i masu vozila. 

Tim koji je oborio rekord predvodio je 64-godišnji Kenjiro Shinozuka, poznat po tome što je 1997. godine postao prvi Japanac koji je trijumfovao na Dakar reliju.

Za obaranje rekorda izabrana je trasa u japanskom mjestu Ogata, dužine 25 km, a članovi ekipe vozili su brzinom od oko 30 km/h. 

Ako Ginisova knjiga rekorda zvanično prizna ovaj rezultat, biće to poboljšanje od 300 km, s obzirom da je prethodna najduža vožnja jednog vozila na električni pogon bez dopune baterija iznosila 1.000 km. 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.