x

Prezentiran prvi Klinički vodič za postpartalno krvarenje!

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje, sa finansijskom i tehničkom podrškom Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH, a pod vodstvom Ministarstva zdravstva FBiH i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, danas predstavilo prvi  Klinički vodič za postpartalno krvarenje u Bosni i Hercegovini.

Na adaptaciji kliničkog vodiča su radili stručnjaci iz Federacije BiH koje je imenovalo Ministarstvo zdravstva FBiH i stručnjaci iz Republike Srpske koje je imenovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz stručnu podršku dr. Mihai Horge iz Istočnoeuropskog instituta za reproduktivno zdravlje.

 

Klinički vodič je rezultat adaptacije Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju i liječenje postpartalnog krvarenja. Baziran je na najboljim naučnim dokazima, mišljenju stručnjaka i profesionalnom konsenzusu uzimajući u obzir i pacijente i sve ključne zainteresovane strane.

 

Primarni cilj ovog vodiča je da se kroz uvođenje standarda kliničke prakse zasnovane na dokazima unaprijedi kvalitet i sigurnost zdravstvene zaštite u oblasti zdravlja trudnica i porodilja. Ciljna publika ovog kliničkog vodiča su zdravstveni profesionalci koji pružaju usluge poroda, kao i oni koji su odgovorni za kreiranje protokola i zdravstvenih politika u oblasti zdravlja trudnica i porodilja. 

 

Citat dr. Mihai Horga, Institut za reproduktivno zdravlje Jugoistočne Europe

 

_Mi smo danas ovdje vjedoci predstavljanja prvog kliničkog vodiča u oblasti ginekologije u BIH rađenog po svim međunarodnim standardima koji je na dobrom putu ka  institucionalizaciji cijelog procesa izrade vodiča I njihove implementacije na terenu”.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.