x

Pripremite piletinu na portugalski način!

Lagano jelo sačinjeno od kockica piletine u sjeckanom paradajzu i vinu u kombinaciji sa jednostavno pripremljenom rižom poslužite uz portugalsku muziku.

Sastojci za piletinu na portugalski:

 

800 g pilećeg filea

4 češnja bijelog luka

100 g luka

1 sjeckani paradajz

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika nasjeckanog bosiljka

2 kašike vegete

so

crni mljeveni biber

50 ml bijelog vina

300 g riže dugo zrno

Priprema piletine na portugalski:

 

U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite sitnije narezani luk, lagano ga posolite i popržite do zlatnožute boje.

 

Dodajte nasjeckani češnjak i pileće filete narezane na kockice.

 

Pospite vegetom i pržite dok piletina ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte sjeckani paradajz, vino i na laganoj vatri kuvajte 20-30 minuta da piletina omekša. Po potrebi podlijte s malo vode.

 

Za to vrijeme rižu skuhajte u blago posoljenoj vodi i ocijedite.

 

Posluživanje:

 

Piletinu u umaku poslužite sa kuvanom rižom, posuto nasjeckanim bosiljkom.

 

Savjet:

 

Za intenzivniji i aromatičniji okus količinu vina koju dodajete u umak možete i malo pojačati.

 

(Nezavisne)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.