x

Pripremite ukusni gulaš sa pogačicama!

Tajna ovog finog jela je u ukusnim mekanim komadićima mesa koji se spremaju na način uobičajen za jedan gulaš, samo ovdje bez krompira.

Potrebno za gulaš sa pogačicama:

 

70-80 dag svinjskog buta (ili nekog drugog mesa po želji)

3 luka

3 mrkvice

1,5 dl bijelog vina

3 dl umaka od paradajza (ili koncentrata)

lovorov list, vegeta, so, biber, slatka crvena paprika

Za pogačice:

 

30 dag brašna

2 kašike praška za pecivo

2 kašike kiselog vrhnja

2 pune kašike sitno kosanog peršina

kašika soli

kašika sobe bikarbone

80 g margarina

50 ml mlijeka

Priprema gulaša sa pogačicama:

 

Meso nasjeći na kockice. Luk i mrkvu također sitno isjeckati.

Na malo ulja u većoj tavi pržiti luk i mrkvu, dodati meso i pržiti dok ne pobijeli.

 

Začiniti i dodati vino pa uz miješanje pirjati dok vino ne ispari. Tada dodati umak od paradajza, slatku crvenu papriku, podliti sa malo vode da meso bude prekriveno, staviti i lovorov list pa poklopljeno pustiti da se lagano krčka oko 1 sat dok meso ne omekša. Svako malo promiješati i po potrebi doliti malo vode.

 

U međuvremenu dok se meso pirja pripremite pogačice:

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, oblikovati kuglu koju treba razvaljati na debljinu od 1,5 cm te modlicom (ili čašom ako nemate modlicu) rezati željene oblike.

 

Nakon što je meso omekšalo, prebaciti ga u vatrostalnu posudu (koju nije potrebno uljiti!) pa od gore složiti pogačice.

 

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepni oko 15 min dok se pogačice lijepo ne dignu i ne porumene.

Servirati u posudi u kojoj se peklo uz puno zelene salate.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.