x

Prirodna sredstva za brže tamnjenje!

Kada se izlažemo suncu, tijelo počinje intenzivnu proizvodnju melanocita. Kod osoba s blijedom puti on nije tako intenzivan, stoga se boja tena teško mijenja. Kako i u kojoj mjeri će melanin raditi u tijelu je stvar genetskog nasljeđa.

Nisu svi tipovi kože isti, odnosno ne reaguju svi na sunce jednako. Ako već nemamo jaku prirodnu proizvodnju melanina, možemo sebi pomoći na nekoliko drugih načina. Napravili smo kratak popis različitih metoda za brže tamnjenje.

 

Za brzi preplanuli ten, trebalo bi unaprijed pripremiti kožu. Nekoliko posjeta gradskom bazenu ili sunčanje u vlastitoj bašti biće dovoljno. Tako nećete otići na more potpuno blijedi. S ovim temeljem, biće lakše “nadograditi se” na sljedeću “nijansu” preplanulosti.

 

Zaštita od sunca, ali za brže tamnjenje

 

Ako je vaša koža blijeda i teško tamni, trebalo bi da odabrate kreme za sunčanje koje uz zaštitu od sunca imaju snažan učinak na tamnjenje kože. Postoje losioni i kreme koji osiguravaju dodatni bronzani učinak.

 

Ovaj dodatni efekat je naznačen na etiketi svakog proizvoda. Dakle, osim provjere faktora za zaštitu od sunca, potražite i podatak o bržem tamnjenju na deklaraciji.

 

Ubrzivač tamnjenja kože

 

Ubrzivače tamnjenja možete pronaći u drogerijama u obliku kreme ili losiona. Obično nemaju SPF. Nanesite ih prije ili poslije kreme za sunčanje prema uputstvu na pakovanju. Utrljajte kružnim pokretima. Ovi proizvodi pomažu u podsticanju proizvodnje melanina. Razlika je vidljiva već drugi dan.

 

Prehrana

 

Kako bi se poboljšala proizvodnja melanina, treba djelovati ne samo izvana, nego i iznutra. Pigment proizvodi dvije aminokiseline  tirozin, triptofan. Ako povećate unos namirnica koje ih sadrže, to će pomoći u povećanju melanina. Dakle, jedite više mesa i ribe te pasulja, avokada, smeđe riže, banana, kikirikija, žumanjke i sira.

 

Maslinovo ulje

 

Maslinovo ulje je jedan od najčešće korištenih načina za brže tamnjenje. Osim što će pomoći u bržem tamnjenju, takođe će učiniti vašu kožu svilenkasto glatkom. Međutim, budite oprezni jer maslinovo ulje može ostaviti mrlje na vašoj odjeći.

 

Ulje avokada

 

Preporučuje se onima sa suvom kožom, dok ulje od pšeničnih klica može da ublaži posljedice sunčanja poput bora, linija na koži ili problema sa pigmentacijom.

 

Pivo

 

Nije za piće, nego za nanošenje na kožu. Zaštita od sunca je obavezna, jer pivo naravno ne štiti od štetnih UV zraka. Nekoliko minuta nakon nanošenja, osjetićete lagano zatezanje kože dok se tečnost suši na koži.

 

Čaj kantariona

 

Unos ovog čaja poboljšava tamnjenje kože. To nije njegova primarna uloga, već samo nuspojava, stoga ne očekujte brzu i radikalnu promjenu.

 

Kakao maslac

 

Kakao maslac možete kupiti u trgovinama za bioproizvode ili većim trgovačkim lancima. Nanesite ga na kožu poslije sunčanja.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.