x

Probajte &#39&#39supernamirnicu&#39&#39 koja se priprema na 100 načina!

Avokado, kruškoliko voće porijeklom iz Centralne i Južne Amerike, bogato je vitaminima, mineralima i ostalim nutrijentima bitnim za zdravlje organizma. Iako svi znamo kako izgleda, mnogi od nas ne znaju na koji bi ga način pripremili ili dodali u neko jelo.

Pri kupovini obrati pažnju na to da je avokado mekan. Zreo plod lakše je pripremiti i iskoristiti u potpunosti. 

Kako prerezati avokado? 

Voćku dobro operi, a zatim je položi na krpu kako ne bi klizila. Jednom rukom čvrsto drži avokado sa gornje strane, a zatim nožem u drugoj ruci počni da režeš po dužini počevši sa uže strane. Rukama zaokreni prerezane strane avokada u suprotnim smijerovima kako bi se odvojile.

Kako izvaditi košticu? 

Običnu kašiku gurni između mesa avokada i koštice. 

Kako oguliti avokado? 

Avokado nareži na kriške, a zatim zareži kraj kako bi se kora odvojila od mesa. Zreliji avokado lakše je oguliti pa ti za to neće trebati ni nož. Ostatak kore (tamniji i zeleni deo) možeš jednostavno da isiječeš, za jelo ćeš koristiti samo žuti dio avokada. 

Na koji način pripremiti avokado? 

Možeš da ga jedeš sirovog, narezanog na kriške. Za bolji ukus dodaj malo limunovog soka ili balsamiko sirće. Možeš da ga pripremiš i kao namaz ili umak, a odličan je i narezan u salatama ili sendvičima. 

Ovo voće vrlo je zdrav prilog svakom jelu, a potrebno je samo malo mašte kako bi ga savršeno uklopili u svaki obrok. 

Možete da isprobate ovaj jednostavan recept za ukusni namaz od avokada: 

Sastojci:

1 avokado, opran i oguljen

30 g kozjeg sira

malo peršuna

1 čajna kašičica svježeg soka od limete

prstohvat crnog bibera

prstohvat cayenne bibera

malo soli (po ukusu)

U mikser dodajte avokado i kozji sir i dobro ih izmiještajte. Dodajte ostale sastojke, te na kraju dodajte so (po želji). Namaz ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se ukusi dobro stopili. 

 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.