x

Program povodom Međunarodnog dana djeteta!

Grupa Dječiji parlament, koja djeluje u okviru udruženja “Naša djeca” Zenica obilježila je danas Međunarodni dan djeteta. Dječiji parlament broji oko 40 članova, djece svih uzrasta, učenika osnovnih i srednjih škola. Sa grupom se realizira niz radionica i projekata o pravima djeteta, kroz  koje se potiče kritičko i kreativno razmišljanje.

Dječiji parlament je osnovan 2011. godine, a 2014. godine je formaliziran u Gradskoj upravi Zenica. Cilj ove grupe je da okupi što veći broj djece, kako bi ih bolje upoznali sa njihovim pravima i kako bi podstakli svoje vršnjake za aktivnije djelovanje u zajednici. Članovi/ce grupe svake godine obilježe bitne datume za djecu, među kojima su najznačajniji Međunarodni dan djeteta, Dječija nedjelja i Dan planete Zemlje. Kroz svoj rad grupa pokušava da skrene pažnju djece, odraslih i vlasti  na položaj djece i na ključne probleme s kojima se djeca i njihovi roditelji susreću.

 

20. novembar se obilježava kao Međunarodni dan djeteta i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta. 1959. godine, Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a trideset godina poslije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta. Potpisnici Konvencije o pravima djeteta teže razumijevanju, prihvaćanju i općenitoj dobrobiti sve djece svijeta. Ovim danom svake godine organizacije koje se bave dječijim pravima i slobodama potiču na poduzimanje konkretnijih koraka u zaštiti i unapređenju dječijih prava, jer su djeca posebno osjetljiva skupina koja bezrezervno treba zaštitu i pažnju. Stepen poštovanja osnovnih dječijih prava je pokazatelj napretka društva u cjelini.

 

Tekst: Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.