x

Projekat Evropske unije pomaže poboljšati sposobnost BiH u oblasti upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom!

Projekat ``Tehnička pomoć u oblasti upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u Bosni i Hercegovini”, koji finansira Evropska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012), predstavljen je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare. 

Ovo je prvi u nizu skupova koji će biti organizovani tokom provedbe projekta za stvaranje široke platforme različitih interesnih skupina. Pored Delegacije Evropske unije i predstavnika projektnog tima, na konferenciji su učestvovali i predstavnici institucija  - korisnika i zainteresiranih strana u projektu.

 

Ovaj projekat vrijedan 1.600.000 eura s naglaskom na veterinarskim pitanjima je dio opsežne podrške EU. Sama podrška koja je izdvojena za poljoprivredu/hranu/veterinarstvo/fitosanitarnu oblast u okviru programa IPA 2007 - 2013 iznosi do 25 miliona eura.

 

„Projekat ima za cilj pridonijeti smanjenju rizika za zdravlje ljudi i životinja i okoliša, kao i povećanje ekonomskih potencijala BiH. Također će podržati usklađeni pristup u upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla u cijeloj Bosni i Hercegovini“, rekao je Andrea Vera, šef Odjela za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. „Da bi se predložila najbolja rješenja, očekujemo aktivno sudjelovanje relevantnih institucija BiH, u uskoj saradnji sa širim krugom zainteresovanih strana, uključujući i lokalne zajednice, podizanjem svijesti u procesu savjetovanja.“

 

„Životinjskim otpadom koji potiče iz poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, treba se upravljati na siguran i financijski opravdan način, ali također treba uzeti u obzir praktična rješenja koja su u skladu s propisima EU“, istakla je Sanja Čelebićanin, voditelj projekta.

 

Konferencija je zamišljena kao konsultantska platforma za širu grupu zainteresiranih strana i resurs za konstruktivne dijaloge eksperata o provedenim analizama i preliminarnim nalazima, čime se pridonosi pripremi predstojećih koraka koje treba poduzeti.

 

Projekat je započeo provedbu u junu 2016. i trajaće 24 mjeseca. Rezultati će biti predstavljeni javnosti putem konferencija i izjava u narednom razdoblju.

 

Evropska unija ovaj projekat finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) u iznosu od 1.673.000 eura. EPRD (Ured za ekonomsku politiku i regionalni razvoj) iz Poljske je vodeći partner u konzorciju, koji također uključuje Energozelenu, FORNAL i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.